У Хрватској неки дочекали „на нож“ Колиндино тражење међународне комисије за Јасеновац

„ЗАМИСЛИТЕ ДА АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОЧНЕ ДА ТРАЖИ КОМИСИЈУ ЗА ИСТИНУ О АУШВИЦУ“

        ПОСЛАНИК опозиционе Социјалдемократске партије (СДП), Бојан Главашевић оштро је данас критиковао председницу Хрватске Колинду Грабар-Китаровић што је подржала предлог председника Хрватског хелсиншког одбора, Ивана Звонимира Чичка за формирање међународне комисије за утврђивање броја жртава усташког логора у Јасеновцу, да би се, како је рекла, дошло до истине.

        „Колинда Грабар-Китаровић релативизује Холокауст. Јер то је оно што се догађало у Јасеновцу. За утврђивање те истине није потребна никаква проклета комисија“, написао је Главашевић на Твитеру.

        Оценио је да „мицање Колинде Грабар-Китаровић с Пантовчака после ове срамотне изјаве, више није питање избора председника, него народног ослобођења“.

        Бивша премијера Јадранка Косор оценила је на Твитеру као „неугодно“ то што се поново најављују комисије које би требало да утврђују истине о прошлости.

        Професор Факултета политичких наука, Дејан Јовић написао је да председница предлаже међународну комисију која би утврдила „шта се стварно догодило у Јасеновцу“ током Другог светског рата, и упитао како би то изгледало да немачка канцеларка то предложи за Аушвиц.

        Председница Хрватске јуче је у интервјуу за Хрватски радио оценила као добар предлог председника ХХО Ивана Звонимира Чичка за формирање међународне комисије за утврђивање броја жртава усташког логора у Јасеновцу, која би, уз учешће стручњака из Србије, Хрватске и света, утврдила истину о Јасеновцу.

        Треба „да се тачно утврди права истина, јер сматрам да само истина може помоћи да се помакнемо напред“, рекла је Грабар-Китаровић, која од доласка на место председнице Хрватске 2015. избегава државне комеморације у Јасеновцу.

        Она је у интервјуу рекла да је у Јасеновац досад одлазила сама, јер је желела „у тишини да ода почаст“ жртвама, али да позива Србе у Хрватској и јеврејске организације, које су и ове године организовале своје комеморације, на договор да идуће године заједно оду у Јасеновац и у тишини се поклоне жртвама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари