Троје ухапшених на Јелачићевом тргу

ЕКСТРЕМНИ ДЕСНИЧАРИ И АНТИФАШИСТИ СЕ ОКУПИЛИ У ЗАГРЕБУ

  • Антифашисти су протестовали против најављеног и забрањеног ултрадесничарског скупа у организацији Хрватске чисте странке права и скупа дозвољеног и одржаног у организацији Хрватског уљудбеног (културног) покрета (ХУП)

        НА ТРГУ Бана јелачића - главном загребачком тргу окупило се око 150 демонстраната Грађанске акције, који су велики транспарент с натписом „Ми Хрвати антифашисти“, и око 20 људи који су се декларисали као екстремни десничари

        Антифашисте, којих је у појединим моментима било и више 300, од ултрадесничара, којих је било тек двадесетак, раздвајао је кордон интервентне полиције која је прво ухапсила једног десничара који је дизао руку на усташки поздрав, а онда и двојицу антифашиста из масе.

        Антифашисти су протестовали против најављеног и забрањеног ултрадесничарског скупа у организацији Хрватске чисте странке права и скупа дозвољеног и одржаног у организацији Хрватског уљудбеног (културног) покрета (ХУП).

 

        Прво је приведен младић који се декларисао као екстремни десничар, а приликом хапшења је викнуо „За дом спремни“.

        Званично, сви су ухапшени због прикривања лица. У гурању је озлеђен и један фоторепортер након што су га демонстранти гурнули те је пао на асфалт.

        Полиција је пре скупа ухапсила и двоје антифашистичких активиста из Сплита који су носили 20 јаја и транспарент с натписом „Антифа Сплит“ и разбијеним кукастим крстом.

        Антифашисти су у колони кренули пред полицијску станицу, како би испословали пуштање својих другова. Након неког времена, и узвикивања „пустите нам другове“ пред кордоном интервентне полиције који је антифашисте пратио све вријеме, пуштено је двоје Сплићана.

        Сања Блажевић једна је од пет жена које су се придружиле екстремним десничарима. Истакла је како је „хрватски домољуб“ и да поштује вредности Домовинског рата.

        - Фрустрирана сам што је премијер забранио „шетњу за генерале“. Желим да се Хрвати цене и да се слобода не угрожава - казала је Блажевић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари