Томпсону суд одобрио да широм Хрватске пева са покличем „За дом спремни!“

ПРЕКРШАЈНИ СУД У СЛУЊУ ЗАКЉУЧИО ДА ТИМЕ НЕ ПОДСТИЧЕ НИ НАЦИОНАЛНУ НИ ВЕРСКУ МРЖЊУ

  • Даворин КАРАЧИЋ, адвокат Марка Перковића Томпсона, након доношења пресуде рекао: „И што се мене тиче, евентуална срамота тог поздрава испрана је у Домовинском рату, а препоручио бих свима да се већ једном окану НДХ, јер ова Хрватска је све оно што НДХ није била“

        ПЕВАЧ Марко Перковић Томпсон данас је у Прекршајном суду у Слуњу ослобођен оптужбе да је реметио јавни ред и мир када је током извођења песме „Бојна Чавоглаве“ на прослави годишњице војно-полицијске акције „Олуја“ 2017. године у Слуњу узвикнуо „За дом спремни!“.

        Прекршајни суд, како стоји у пресуди, сматра да Томпсон тиме „није подстицао мржњу на темељу националне или вјерске припадности“, и то иако је то био службени поздрав „тоталитарног режима НДХ и њене фашистичке идеологије“, пренела је агенција ХИНА.

        Ни на читање пресуде данас, као ни на рочиште с извођењем доказа, нису дошли представници тужилаштва и Полицијске станице Слуњ, нити је ико најавио жалбу, за шта је рок осам дана.

        Томпсонов адвокат Даворин Карачић је по објављивању ослобађајуће пресуде изјавио новинарима да је одлука суда потврда да је одбрана доказала да се узвик „За дом спремни!“ у склопу песме „Бојна Чавоглаве“ не може тумачити једнозначно и искључиво повезивати с тоталитарним режимом НДХ“.

        То су, нагласио је, „стихови у контексту величања Домовинског рата“, тим пре што окривљени Томпсон „није споменуо ни НДХ, ни усташе“, нити је тада било „непримјерене симболике, ни величања НДХ“.

        „У Домовинском рату то је био израз бунта и позив на мобилизацију, борбени поклич за плашење непријатеља и тај ‘За дом спремни’ нема никакве везе с оним који велича НДХ“, рекао је Карачић.

        „И што се мене тиче, евентуална срамота тог поздрава испрана је у Домовинском рату, а препоручио бих свима да се већ једном окану НДХ, јер ова Хрватска је све оно што НДХ није била“, рекао је новинарима Карачић и поново одбацио било какву повезаност тог поклича из песме свога брањеника с „тоталитарним, фашистичким и срамотним режимом НДХ“, пренела је ХИНА.

        На концерту у Слуњу су новинарске екипе снимиле скандирање усташких поздрава и певање непримерених песама, одећу и заставе дела публике с усташким поздравом „За дом спремни“, гласно скандирање те пароле, што нико није прекидао чак ни током говора министра хрватских бранитеља Томе Медведа.

        Песма „Бојна Чавоглаве“ коју је певао Томпсон, почиње узвиком „За дом спремни!“ због чега је 2016. године, на прослави „Олује“ у Книну, Томпсон био прекршајно новчано кажњен.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари