Пленковић: Хрватска и Србија нису исто - нису биле деведесетих, никад неће ни бити

ПОРУЧИО ИВИЦИ ДАЧИЋУ И ЗВАНИЧНОМ БЕОГРАДУ ДА СЕ НИКАД НЕ ХВАТАЈУ ЗА РЕЧ „РАТ“

        ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић сматра да реч „рат” није добро користити на било који начин - дипломатски или други, те Србији поручио, како је рекао, „нисмо исти у овој причи, нисмо ни били и нећемо ни бити у будућности“.

        Пленковић је прокоментарисао изјаву српског шефа дипломатије, Ивице Дачића, да „ако Хрватска жели дипломатски рат, добиће дипломатски рат“, оценивши да „то није реторика коју треба користити“.

        „Коришћење речи рат, било да је дипломатски или други, није добро”, рекао је Пленковић, који тврди да „нико из Хрватске није давао изјаве као што је давао (српски министар одбране Александар) Вулин”, преносе медији.

        Хрватски премијер каже и да нико из Сабора није оскрнавио српску заставу и тврди да то „није ни могуће”.

        „Варијанта да смо једнаки - не стоји. Нисмо у овој причи исти, нисмо били ни 90-их, а нећемо бити ни у будућности“, казао је Пленковић и додао да је Хрватска „своје потезе јасно повукла“.

        Пленковић је, након слављеничког обележавања војно-полицијске акције Бљесак у Окучанима, у којој је пре 23 године из западне Славоније протерано више хиљада Срба, а готово 1.000 убијено или нестало, рекао да са председницом Хрватске још није разговарао о реципрочним мерама према Србији, након што је Београд његовог потпредседника владе и министра одбране Дамира Крстичевића, прогласио непожељним.

        „Када смо ми као влада користили односе са Србијом као аргумент у унутрашње-политичком препуцавању“?, запитао је Пленковић, уз опаску упућену новинарима да се „тога не могу сетити”.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари