Колинда: Шешељ Хрватској не може да нанесе никакву штету, може само штету Србији

ЗАТРАЖИЛА ДА ЛИДЕР СРС ЗА ГАЖЕЊЕ ХРВАТСКЕ ЗАСТАВЕ БУДЕ ПРОЦЕСУИРАН

Грабар-Китаровић у Шибенику

        ПРЕДСЕДНИЦА Хрватске Колинда Грабар-Китаровић оценила је данас да је инцидент који је изазвао посланик Српске радикалне странке и осуђени ратни злочинац Војислав Шешељ нарушио односе две земље, и навела да је нетачно да је током посете српског председника Александра Вучића Загребу паљена застава Србије.

        „Тај догађај је заиста нарушио хрватско-српске односе и надам се да се из тога неће поново развити једна спирала вербалног насиља“, рекла је Грабар-Китаровић новинарима у Шибенику, поводом инцидента који се догодио у Скупштини Србије и због којег је делегација Хрватског сабора прекинула званичну посету.

        Она је рекла да није тачно да су током посете Вучића Загребу паљене српске заставе.

        „Онај ко је председнику Вучићу рекао да су током његове посете Хрватској паљене српске заставе - лагао је. Мислим да би било добро да преиспита ко је то и зашто рекао. То апсолутно није тачно“, рекла је хрватска председница и додала да то може да потврди и Амбасада Србије у Загребу.

        Што се тиче Војислава Шешеља и његових иступа, Грабар-Китаровић је казала да је реч о осуђеном ратном злочинцу због ког Хрватска „више не треба да се узбуђује“.

        „Он Хрватској не може да нанесе никакву штету, он може само да нанесе штету Србији. Србија је та која мора да размисли о томе како зауздати човека који је међународно осуђен за ратни злочин, за протеривање Хрвата из Војводине, а који и дан данас седи у Скупштини Србије“, навела је хрватска председница.

        Грабар-Китаровић је указала да Србија мора да утврди шта се тачно догодило и да процесуира Шешеља ако се потврди да је он заиста газио заставу Хрватске.

        „Мислим да је по кривичним законима Србије казна за гажење или паљење заставе до три месеца затвора или новчана казна, дакле, одговарајућа тела Србије треба да покрену поступак“, додала је.

        Рекла је и да у овој ситуацији посебно треба водити рачуна о положају хрватске мањине у Србији и српске мањине у Хрватској и казала да не жели да се тај догађај на било који начин одрази на односе Хрвата и Срба у Хрватској.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари