Колинда позвала Вучића да посети Хрватску средином фебруара

ОЦЕНИЛА: „ОД КРАЈА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА ПОЧИЊЕ СТОЛЕЋЕ НАШИХ СПОРОВА И СУКОБА“

  • Поручила му: „Пре свега морамо разрешити судбине свих несталих у Домовинском рату, то је темељ правога мира. Свака мајка има право да нађе своје дете, свог ближњег... Важно је и гранично питање. Сматрам да то можемо решити разговором, а ако не, онда на међународним судовима”

        ПРЕДСЕДНИЦА Хрватске, Колинда Грабар Китаровић, изјавила је данас да је позвала председника Србије Александра Вучића да посети Хрватску средином фебруара и поручила да тиме жели да отвори нову страницу у односима двеју држава.

        „Сматрам да је време за посету на председничком нивоу. У доброј вери, позвала сам председника Александра Вучића у званичну посету Републици Хрватској средином фебруара”, рекла је Китаровић у обраћању с Пантовчака.

        Званична посета председника Србије Александра Вучића Загребу првобитно је била планирана за новембар прошле године, али је одложена пошто се са хрватском колегиницом сагласио да је у том тренутку било боље да она буде одложена и да би требало да буде реализована у другачијој атмосфери.

        Китаровић је рекла да предано заговара и води политику искреног дијалога решавања отвореног питања у позитивној атмосфери.

        „У односима са суседима из бивше државе највише је отворених питања. Посебно су тим питањима оптерећени наши односи с Републиком Србијом. Ове се године навршава 100 година од завршетка Првог светског рата откада почиње наше столеће међусобних спорова и сукоба”, рекла је Колинда, пренели су хрватски медији.

        Она је уверена да Хрвати и Срби с више од 1.000 година историје могу и желе да нађу пут који ће их водити у бољу будућност.

        „Пре свега морамо разрешити судбине свих несталих у Домовинском рату, то је темељ правога мира. Свака мајка има право да нађе своје дете, свог ближњег. Наша трајна задаћа је унапређивање положаја националних мањина, хрватске у Србији, и српске у Хрватској. Важно је и гранично питање. Сматрам да то можемо решити разговором, а ако не, онда на међународним судовима”, рекла је председница.

        Уверена је, рекла је, да огромна већина грађана Хрватске првенствено занимају бољи живот и боља радна места, зато привредницима треба још снажније отворити простор за улагања и сарадњу.

        Оценила је да је сарадња Хрватске и Србије веома значајна и мора бити гарант тајног мира и стабилности.

        Иначе, овај позив Китаровићеве председнику Вучићу дошао је након новог подизања тензија између две државе, а након што је Србија у Њујорку отворила изложбу о Јасеновцу.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари