Јандроковић у име врха Хрватске у Јасеновцу уз транспарент „За дом спремни”

СРБИ И ЈЕВРЕЈИ ВЕЋ ТРЕЋУ ГОДИНУ УЗАСТОПНО БОЈКОТУЈУ „ДРЖАВНУ КОМЕМОРАЦИЈУ”

           У СПОМЕН помен парку Јасеновац, највећем усташком логору из Другог светског рата, у малобројној колони, без присуства представника Срба и Јевреја, завршена је државна комеморација коју је предводио председник Сабора Гордан Јандроковић, а коју је обелжио инцидент са покличем “За дом спремни”.

          “Надам се да је ово последња година с више колона у Јасеновцу”, рекао је Јандроковић уочи почетка комеморације.

          Како је пренео портал Index.hr, који ову трећу по реду комеморацију пратио из минута у минут, јавио је да се уочи комеморације у мјесту Јасеновац, догодио инцидент када су две мушке особе развиле транспарент са усташким поздравом “За дом спремни”.

          Управо тај усташки поклич је разлог због којег представници Срба и Јевреја нису присутни данас у Спомен парку.

          Ово је трећа година да се комеморација јасеновачким жртвама одржава у три колоне, а Срби и Јевреји је бојкотују јер хрватска држава није у стању да се избори са величањем усташтва у тој држави.

          Хрватски медији процењују да се у колони налазило између 200 до највише 300 људи.

          Иначе, сви хрватски медији, који су пратили ову комеморацију, известили су да српски министар одбране, Александар Вулин, није дошао ни у Јасеновац, ни у оближњу Млаку, где је патријарх српски служио литургију.

          Јандроковић је рекао и да није било могуће ништа друго урадити, већ Вулину забранити улазак у Хрватску, а министар полиције Давор Божиновић је рекао да српски министар одбране не би ни могао да уђе у Хрватску, јер су сви граничи прелази благовремено обавештени о забрани.

          У Јасеновцу данас није одржан скуп, који је раније најавио Дражен Келеминец, председник ултрадесне Аутохтоне Хрватске странке права.

          Ипак, инцидент није изостао, а о њему се засад нико од хрватских званичника није огласио.

          (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари