Јандроковић: Србија опет покушава са политиком која је желела да прекраја границе

ПОРУЧИО ВУЧИЋУ, ДАЧИЋУ И ВУЛИНУ: АКО ЖЕЛИТЕ У ЕУ - МОРАТЕ СЕ ПОНАШАТИ ЕВРОПСКИ

Гордан Јандроковић

        ПРЕДСЕДНИК Сабора Хрватске Гордан Јандроковић изјавио је да Србија, уколико жели у Европску унију, мора почети и да се европски понаша.

        Он је рекао да је Хрватска у доброј вери кренула у разговоре после посете српског председника Александра Вучића Загребу, али да се током њихове службене посете Београду догодило нешто недопустиво.

        Јандроковић сматра да организатори нису смели да допусте да Војислав Шешељ изазове инцидент за време посете делегације Хрватског сабора Србији, као и да је било потребно „много више концентрације и добрих намера“ са српске стране, преноси Хина.

        „Они и даље покушавају с политиком која у ствари наставља с оном политиком која је желела прекрајати границе, користити српску мањину у Хрватској за инструменте неке своје политике. Ми им то политичким и дипломатским путем нећемо дозволити“, рекао је Јандроковић упитан о садашњим односима Хрватске и Србије.

        Јандроковић је додао да је након инцидента у Народној скупштини Србије, са српске стране уследила „уобичајена вербална артиљерија“ и покушај изједначавања кривице и релативизације одговорности Србије за догађаје деведесетих.

        Упитан треба ли Хрватска да повуче амбасадора из Србије, Јандроковић је рекао да ће о томе разговарати хрватски премијер Андреј Пленковић и председница Колинда Грабар Китаровић.

        „Након Шешељевог инцидента и изјава српског министра одбране Александра Вулина поново се фокус вратио у Србији на анализу каква је данашња српска политика, колико се она удаљила од великосрпске политике која је била узрочник ратова на просторима бивше Југославије. Они имају озбиљних проблема, чини ми се, у суочавању с историјом и са смером у којем желе водити своју државу“, казао је он.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари