Јандроковић извиждан у Блајбургу јер својима није био довољно усташа

АУСТРИЈСКА ПОЛИЦИЈА ПРОВЕРАВАЛА СВЕ ТОРБЕ И ПРТЉАЖНИКЕ

И ОДУЗИМАЛА УСТАШКЕ РЕКВИЗИТЕ

  • Није му помогло ни што је изговорио: „Деценијама је хрватски народ био талац тоталитарног комунистичког режима и физичког и психичког терора. То је наша историја, тешка и болна“
  • У Блајбургу протестовало стотињак активиста из Хрватске, Словеније, Италије и Аустрије против усташке комеморације. Они су носили транспаренте „Нацисти ван“, а поручили су да не протестују само против фашизма већ и против капитализма
  • ФАКТИ: Гордан Јандроковић је изговорио очекивано: да су Хрвати, сви одреда, били таоци тоталитарног комунистичког режима и физичког и психичког терора. Једнако очекивано није ни помислио да каже да су били таоци тоталитарног усташког режима. Није, упркос томе што су у Загребу изједначили фашизам и комунизам...

        ОКУПЉЕНИ на комеморацији усташама на Блајбуршком пољу извиждали су данас председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића, а полиција је удаљила са скупа мушкарца који је носио мајицу са усташким поздравом „За дом спремни“, док су антифашисти окупљени у Блајбургу позвали на забрану скупова на којима се шири усташка идеологија.

        Јандроковић, чије је обраћање дочекано звиждуцима окупљених, истакао да им је обавеза да се присећају свих невиних жртава, с које год стране да долазе.

        Он је указао да је важно што је Хрватски сабор покровитељ комеморације, те нагласио да се ту присећају тешког поглавља хрватске историје, преносе хрватски медији.

        „Деценијама је хрватски народ био талац тоталитарног комунистичког режима и физичког и психичког терора. То је наша историја, тешка и болна“, рекао је Јандроковић.

        Он је нагласио да је протекли рат у Хрватској једини у 20. веку у којем је „хрватски народ превладао разлике, остварио право на слободу и властиту државност, показао спремност да поднесе велике жртве“.

        Учесницима комеморације у Блајбургу било је забрањено ношење усташких реквизита, али је аустријска полиција пронашла једног који је носио мајицу са натписом „За дом спремни“ кога је удаљила.

        У међувремену је у Блајбургу протестовало стотињак активиста из Хрватске, Словеније, Италије и Аустрије против усташке комеморације. Они су носили транспаренте „Нацисти ван“, а поручили су да не протестују само против фашизма већ и против капитализма.

        Александар Долић, представник Радничког фронта, рекао је да је дошао да подржи локалне напоре да се забране усташки и, уопште, фашистички „дернеци“ у Блајбургу.

        „Противимо се томе да се на таквим скуповима шири усташка, тј. фашистичка идеологија и зато позивамо на потпуну забрану тог скупа. То је недопустиво“, истакао је Долић.

        „Комеморација се одржава под покровитељством Хрватског сабора и Хрватског народног сабора БиХ.

        Аустријска полиција ове године је на граничном прелазу код Дравограда успоставила граничну контролу. На прелазак границе чекало се око сат времена.

        Људи су из аутобуса морали излазити да би им биле прегледане торбе, а полиција је проверавала и пртљажнике аутобуса.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари