Хан: „Прилагођавање границе“ треба да буде део веће слагалице

THE WASHINGTON POST РЕКАО: ВЕРУЈЕМ ДА СУ У САД СРЕЋНИ ШТО ЈЕ ЕУ ПРЕУЗЕЛА ВОЂСТВО НА БАЛКАНУ

* Поводом оцена да би повлачење САД са водеће позиције у политици према Западном Балкану могло да дестабилизује тај регион, Хан је, како наводи The Washington Post, понудио другачији приступ: „То је нека врста лаганог враћања у нормалу. Чак 75 одсто трговинске размене регион обавља са земљама ЕУ... САД немају готово никакве пословне интересе у региону. САД су раније биле у вођству због НАТО интервенције... Ситуација се променила...

* „У овом тренутку нико не може да предвиди шта би могао да буде коначан исход. Могућа размена територија би, у сваком случају, могла да буде, ако хоћете, последњи делић веће слагалице... Једини предуслов који смо поставили јесте да било какав билатерални споразум мора да допринесе миру и стабилности региона

___________________________________________________________________

         ЕВРОПСКИ комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да би размена територија између Србије и Косова могла да буде део правно обавезујућег споразума, нагласивши да је једини предуслов за ЕУ да сваки споразум мора да допринесе миру и стабилности региона.

         У разговору за The Washington Post, током недавне посете САД, Хан је изразио наду да ће решење спора око имена Македоније послужити као претеча за решавање других конфликата на Западном Балкану, укључујући и застој у дијалогу Србије и Косова.

         Говорећи о могућем прилагођавању границе, Хан је нагласио да би правно обавезујући споразум две стране покрио и области шире од питања границе и да "један од кључних елемената будућег споразума мора бити поштовање мањинских права".

         "У овом тренутку нико не може да предвиди шта би могао да буде коначан исход. Могућа размена територија би, у сваком случају, могла да буде, ако хоћете, последњи делић веће слагалице... Једини предуслов који смо поставили јесте да било какав билатерални споразум мора да допринесе миру и стабилности региона", рекао је Хан.

         По речима еврокомесара, политички споразум на уштрб других био ни неприхватљив за ЕУ.

         Поводом оцена да би повлачење САД са водеће позиције у политици према Западном Балкану могло да дестабилизује тај регион, Хан је, како наводи The Washington Post, понудио другачији приступ.

         "То је нека врста лаганог враћања у нормалу", рекао је додајући да 75 одсто трговинске размене регион обавља са земљама ЕУ.

         По мишљењу Хана, у питању је на неки начин само реакција на ситуацију на терену јер САД немају готово никакве пословне интересе у региону.

         "САД су раније биле у вођству због НАТО интервенције... Ситуација се променила... Ако погледам у ширем временском оквиру, у региону има напретка. На пример, ако би на терену било неких сукоба између Србије и Косова, у прошлости би лако водило у насиље, док данас лидери узимају телефон и зову један другог", рекао је Хан за The Washington Post.

         Он је рекао да је током и непосредно после ратова 1990-их, Вашингтон а не Брисел био лидер политике према региону али да је данас другачије.

         САД веома подржавају ЕУ у и око региона али верујем да су срећни што смо ми преузели вођство, додао је Хан.

         

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари