ЖУРДИЈЕ: Док год постоји НАТО – земље Европске уније биће вазали Америке

ФРАНЦУСКИ КОНТРА-АДМИРАЛ И ПИСАЦ: ЦИЉ САД ЈЕ ДА СПРЕЧЕ ДА РУСИЈА ПОНОВО БУДЕ ВЕЛИКА СИЛА

  • ФРАНСОА ЖУРДИЈЕ: „Лично мислим да Европа треба да врати своју независност и зближи се са Русијом, која јој је неопходна с аспекта енергетских ресурса и која је важно тржиште за продају европских производа. Мислим да су санкције против Русије контрапродуктивне”

         ЕВРОПСКЕ земље треба да окончају постојање НАТО изласком из те организације и да крену у сусрет Русији, изјавио је француски контра-адмирал и писац Франсоа Журдије.

         Контра-адмирал сматра да су европске земље као чланице блока НАТО изгубиле независност у доношењу одлука. Зато, по Журдијеовом мишљењу, НАТО треба распустити, иако ће после тога пред Европом бити питање стварања поуздане сопствене заштите.

         „Док НАТО буде постојао, ништа се неће променити, и Европа ће остати вазал САД” – наглашава Журдије у интервјуу радију Sputnik.

         Журдије сматра да Европа не треба да подржава антируску политику САД, а намеру Брисела да са Украјином закључи споразум о придруживању, као што је учињено у Виљнусу без консултовања са Русијом, контра-адмирал је назвао провокацијом.

         „Циљ САД је да спрече да Русија поново постане велика сила. То уопште није у интересу Европе, којој Русија треба да буде партнер јер имају многе заједничке интересе (…). Украјина је уништена и корумпирана држава, не разумем зашто би Европа преузела на себе такво бреме” – истиче Журдије.

         Он је уверен да Европа мора да успостави нормалне односе са Русијом.

         „Лично мислим да Европа треба да врати своју независност и зближи се са Русијом, која јој је неопходна с аспекта енергетских ресурса и која је важно тржиште за продају европских производа. Мислим да су санкције против Русије контрапродуктивне” – казао је Журдије.

         Стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов изјавио је у марту да расте критички однос низа чланица ЕУ према санкцијама против Русије .

         Италија, Грчка и Кипар, као и Шпанија, Аустрија, Мађарска и Словачка, чији су лидери посетили Москву, вероватно неће подржати ни једно ново проширење санкција против Русије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари