У хиљаду градова демонстрације против зоне слободне трговине између ЕУ и САД

ДЕМОНСТРАНТИ У НЕМАЧКОЈ - ДА БИ УПОЗОРИЛИ НА ОПАСНОСТ КОЈА ПРЕТИ - НАПРАВИЛИ СВОГ ТРОЈАНСКОГ КОЊА

        У ХИЉАДУ европских градова данас су одржане демонстрације против споразума о слободној трговини између Сједињених Држава и Европске Уније.

        Демонстрирало се и у више градова Немачке. Према подацима листа Zeit, у Немачкој одавно није било тако масовних протеста, а у Берлину - демонстранти су направили неку врсту Тројанског коња. Са намером да на тај начин симболички покажу каква опасност је за Европу споразум о зони слободне трговине са Северном Америком.

        Масовно је било и у Белгији, Италији, Финској...

        У извештају телевизије Yle наглашава се да се становници ЕУ прибојавају да ће се „обједињавање са Американцима“ негативно одразити на квалитет и безбедност хране у њиховим земљама и да ће отворити широм врата приватизацији комуналних услуга, а самим тим и њиховом - поскупљивању.

        Брисел и Вашингтон су објавили да је циљ трансатлантске зоне слободне трговине отварање нових радних места и повећавање конкурентности привреда ЕУ, САД и Канаде.

        Економске везе између САД и ЕУ чине - половину светског бруто производа, а годишњи ниво трговине и услуга достигао је билион долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари