THE TELEGRAPH: Немачко-француски мотор еврозоне се угасио

БРИТАНСКИ ЕКОНОМИСТА РОЏЕР БУТЛ ТВРДИ ДА ФИНСКА МОЖЕ ПОСТАТИ „ДРУГА ГРЧКА”

  • Економски аутомобил ЕУ је сишао с пута. Отвара се питање: није ли сам концепт јединствене европске економије осуђен на неуспех? Јер, наглашава БУТЛ, очито је да постоји нешто катастрофално неправилно повезано са будућношћу такозване европске супердржаве. Могуће је да је проблем у томе што се унутар ЕУ и еврозоне формирају доминантне и периферне економије, односно земље

         СВИ погледи су окренути према бици између Грчке и еврозоне поводом дугова Атине и мера сурове штедње, али има разлога за страховања да Финска може постати „друга Грчка” – оценио је економсита Роџер Бутл.

         Он је у The Telegraph упозорио да би посртање Финске могло да буде „економска катастрофа еврозоне”.

         Он је указао да је од кризне 2008. године економија САД порасла 8,4 одсто, а Велике Британије за 3,4 одсто, док се за то исто време економија еврозоне смањила за 2,2 одсто. При том је минус Шпаније 6,4, Португала 7,3, Италије, 9,5, а Грчке 26 одсто.

         Бутл је овим поводом написао: „Азијске економије расту. Отвара се питање: није ли сам концепт јединствене европске економије осуђен на неуспех? Јер, очито је да постоји нешто катастрофално неправилно повезано са будућношћу такозване европске супердржаве. Могуће је да је проблем у томе што се унутар ЕУ и еврозоне формирају доминантне и периферне економије, односно земље”.

         Бутл је овоме додао: „Расте брига и поводом стања у којем је економија Француске, због којег је већ дошло до разногласја између Париза и Берлина. Економске реформе на којима инсистира Немачка – болно ударају по француском економском моделу, а Французи сматрају да их удаљавају од „пута Француске” и да је због тога те реформе немогуће остварити”.

         Британски економиста је на крају закључио: „Није проблем само у томе што се угасио немачко-француски мотор. Много је већи проблем што је аутомобил сишао с пута”.

         На могући економски крах Финске упозорио је и њен опозициони лидер Јуха Сипила. И он је изговорио да његова земља може постати „нова Грчка”.

         Бутл је, са своје стране, навео да је Финска већ у трогодишњој рецесији. Поред осталог, и због смањења извоза у Русију.

         Његов закључак је нимало утешан: „Ако се економска ситуација у еврозони не побољша, политичари који су потпуно различите земље увукли у монетарну унију – мораће да сносе озбиљну одговорност”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари