SUNDAY TELEGRAPH: Путин је у Украјини разбио снове ЕУ да ће постати империја

КОЛУМНИСТА ЛИСТА КРИСТОФЕР БУКЕР ПОРАЗ БРИСЕЛА ПОВОДОМ КРИМА НАЗВАО „НАЈЛЕКОВИТИЈИМ ФИЈАСКОМ”

Вође ЕУ на самиту у Бриселу

  • ЕУ је годинама „Споразумом о асоцијацији” намамљивала Украјину да се корак по корак креће ка пуном чланству у Унији. Међутим, тиме је своју „меку силу” приближила самој граници Русије
  • Због тога се та чудна организација, орјентисана на уништавање националног идентитета, коначно насукала на стену националног интереса који није хтео да јој се уклони. А сви видимо до каквог жалосног стања је то довело наше „лидере” на Западу” – написао је Букер

         СИТУАЦИЈА у Украјини означила је крај сновима Европске уније да постане империја – оценио је колумниста британског листа Sunday Telegraph Кристофер Букер.

         Истовремено је нагласио да је – за свих 60 година постојања „Европског пројекта” – то био „најлековитији фијаско”.

         „ЕУ је годинама „Споразумом о асоцијацији” намамљивала Украјину да се корак по корак креће ка пуном чланству у Унији. Међутим, тиме је своју „меку силу” приближила самој граници Русије. Због тога се та чудна организација, орјентисана на уништавање националног идентитета коначно насукала на стену националног интереса који није хтео да јој се уклони. А сви видимо до каквог жалосног стања је то довело наше „лидере” на Западу” – написао је Букер.

         „Наши лидери, наставио је колумниста британског листа, сада не знају шта да раде. Изговарају глупости о „изолованој” Русији и верују да су то обезбедили овим беспомоћним, малецким и „усмереним” санкцијама. Немачка канцеларка Ангела Меркел, не контролишући се, говори да „осморка” (Г8), у којој сада председава Русија, „више не постоји”. Председник Француске, Франсоа Оланд, позива Велику Британију да предузме мере против руских олигарха који су уложили 27 милијарди фунти у Лондон, а још Велика Британија добро зна за својих 46 милијарди фунти инвестиција у Руској Федерацији”.

         Па још наставио: „Лидери ЕУ сада себи једва да могу дозволити да буду претерано агресивни јер 30 одсто свог природног гаса увозе из Русије. Зато су Украјинци сада сатерани између оне стене и „места” које је сувише меко да би им могло помоћи. Брисел је 21. марта, када је украјински вд премијера Арсениј Јацењук дошао да потпише „Споразум о асоцијацији”, био на таквој муци да је та церемонија одржана иза затворених врата да не би била пред очима медија. Том несрећнику (Јацењуку) чак ни микрофон нису дали па је морао да напросто узвикује како жели да Украјину види као члана Европске уније”.

         Букер је свој текст закључио речима:

         „Са Украјином је машта (европејаца) о империји (ЕУ) која се шири доживела кикс. И, нема знакова да беспомоћне нуле, које се издају за наше лидере, бар почињу да схватају да њихова амбиција да заузму Украјину мора – заједно са кризом евра – да буде пример како колективне фантазије ударају о зид реалности”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари