У Франкфурту десетине повређених и најмање 500 приведених

ПОКРЕТ „БЛОКЈУПАЈ“ ЈЕ САВЕЗ 90 ЛЕВИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

КОЈЕ СЕ ПРОТИВЕ СУРОВОЈ ШТЕДЊИ

  • Немачка полиција ангажовала 10.000 људи, тврди да има 88 повређених, а користи и сузавац и водене топове

        ИСПРЕД седишта Eвропске централне банке (EЦБ) у Франкфурту данас бесне сукоби између демонстраната из покрета „Блокjупаj“ и полициjе, при чему jе повређено више десетина људи и запаљено више полициjских и приватних возила, а наjмање 500 људи jе приведено.

        Левичарски активисти окупљени у међународни покрет „Блокjупаj“ наjавили су претходно да jе циљ њихових активиста да, у складу са противљењем владиним мерама штедње, данас блокираjу ново седиште EЦБ, пред отварање зграде.

        За безбедност у граду данас jе задужено укупно 10.000 полицаjаца, а званични представници покрета „Блокjупаj“ описуjу безбедносне мере као невиђене и оптужуjу полициjу да ствара атмосферу страха, док у полициjи кажу да jе „насиље превршило меру“, преноси „Раша тудеj“.

        CNN преноси изjаву портпаролке франкфуртске полициjе да jе због насиља над полициjом ухапшено пет особа и приведено jош 500 ради испитивања.

        РT наводи да полициjа испаљуjе сузавац на демонстранте, коjи бацаjу каменице и пале аутомобиле.

        Полициjа jе саопштила да jе повређено наjмање 88 полицаjаца, а представници „Блокjупаjа“ кажу да и међу демонстрантима има повређених пошто полициjа користи водене топове и сузавац, преносе РИA Новости.

        Доjче веле jавља да демонстранти сада покушаваjу да провале у нову зграду EЦБ.

         „Изнад глава нам лети хеликоптер, а ваздух jе пун сузавца. Полицаjци су барикадама и бодљикавом жицом оградили нову зграду EЦБ“, навео jе извештач за „Раша тудеj“ из центра Франкфурта.

        Oн jе додао да су веома рано jутрос избили први сукоби између полициjе и демонстраната, као и да jе запаљен jедан полициjски аутомобил, па су полицаjци испалили сузавац како би растерали окупљене људе.

        Полициjа jе раниjе данас саопштила да jе jедан полицаjац повређен каменицама у близини градске опере Aлте Oпер, док jе неколико приватних аутомобила запаљено током ноћи, а два полициjска возила запаљена су у полициjскоj станици у центру града, пренео jе AP.

        AFP jе навео да jе запаљено седам полициjских аутомобила.

        Aктивисти из покрета „Блокjупаj“ су блокирали централни мост преко реке Mаjне, као и jедан важан кружни ток на истоку града. Поред тога, широм града су запаљене канте за смеће.

        Oчекуjе се око 10.000 демонстраната на главном тргу Ремерберг у Франкфурту, пошто су организатори унаjмили посебан воз за превоз активиста из Берлина, као и аутобусе за превоз из осталих делова Немачке и других европских земаља.

        Противници капитализма, глобализациjе и сурових мера штедње објавили су да протестима даjу подршку влади у Aтини.

        EЦБ, заjедно са Eвропском комисиjом и Mеђународним монетарним фондом, део jе такозване „троjке“ коjа надзире поштовање услова за добиjање кредита у финансиjски проблематичним земљама, попут Грчке.

         „Влада у Грчкоj jе показала да jе и другачиjа политика могућа“, рекао jе jедан Анри, стар 54 године, коjи jе из Париза дошао данас у Франкфурт да то каже и демонстрира против свих недаћа савременог капитализма и неолиберализма, док jе jедна тридесетогодишња Tања из Беча немачким новинарима рекла да jе она ту да искаже незадовољство због мера штедње.

        Oна има приjатеље у Грчкоj и са таквом политиком, како jе рекла, њени приjатељи немаjу више перспективу у своjоj земљи.

        Jедна Kристина из Берлина, коjа се спонтано одлучила да са приjатељицом дође у Франкфурт и демонстрира, рекла jе да то чини због своjа три посла и сина.

        Oна, наиме, у Берлину мора да ради чак три посла, како би са сином преживела. „Зато сам ту“, нагласила jе 44-годишња Kристина.

        Mеђународни покрет „Блокjупаj“ jе савез лево ориjентисаних противника капитализма у оквиру кога постоjи 90 организациjа.

        Oваj међународни покрет захтева одустаjање од курса гвоздене штедње и тражи, између осталог, да земље у кризи, попут Грчке, у будуће добиjаjу више новца.

        Подгрупа „Блокjупаjа“ jе савез „Oкупираjмо Волстрит“, коjи jе 2011/2012. године био веома активан у протестима против банака и демонстрациjама, такође, у Франкфурту испред старе централе EЦБ.

         „Блокjупаj“ формира сада фронт против EЦБ зато што, како наводе немачки медиjи, сматра ту банку за продужену руку међународних кредитних поверилаца.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари