СОРОШ: Европској унији прети потпуни распад

У ЛОНДОНУ ПРЕДСТАВИО СВОЈУ НОВУ КЊИГУ „ТРАГЕДИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ“

Џорџ Сорош

  • Амерички олигарх оценио да би за ЕУ најбоље решење био излазак Немачке из еврозоне, али то данас, како је рекао, „уопште није на дневном реду“

         УНУТАР Европске уније су већ постоје тако моћне финансијско-економске неравнотеже, које се још појачавају, да ЕУ неће опстати и ризикује да се суочи са својим потпуним распадом - изјавио је Србима и Србији предобро познати Американац Џорџ Сорош.

         Он је са овим упозорењем иступио у Лондону где је представио своју нову књигу „Трагедија Европске уније“ која је зборник његових интервјуа и чланака посвећених ЕУ.

         „Главни проблем еврозоне је у томе - нагласио је Сорош - што се провалија између замаља дужника и земаља-кредитора све више шири. Зато ЕУ улази у дуготрајну стагнацију која ће само појачати постојеће неравнотеже. Европска унија, на жалост, можда неће ни преживети тај кризни притисак“.

         Према његовим речима, најбоље решење би био излазак Немачке из еврозоне, али то данас, како је рекао, „уопште није на дневном реду.

         „Немачка данас чини све могуће и немогуће да спаси евро. Зато ће та валута опстати. Проблем је еврозона јер Берлин чини само минимум који је потребан да би евро опстајао. ЕУ је прошла најоштрију фазу финансијске кризе и сада улази у политичку кризу. Једна њена димензија повезана је са евром, а друга са односима између Велике Британије и остатка ЕУ“ - указао је Сорош.

         Због наарастајућих проблема, крајње десне партије ће унутар ЕУ освојити до трећине свих гласова, а то ће - уверен је Сорош - извршити огроман утицај на ситуацију у ЕУ и зато изазива „велика страховања“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари