Побуна 160 немачких економиста против колективизације дугова банака

У ОТВОРЕНОМ ПИСМУ У ЛИСТУ „ФРАНКФУРТЕР АЛГЕМАЈНЕ ЦАЈТУНГ” КРИТИКОВАЛИ И МЕРКЕЛОВУ

         „ДУГОВИ банака су безмало три пута већи од државних дугова... порески обвезници, пензионери и штедише у за сада солидним земљама Европе не смеју постати одговорни за подржавање тих дугова, посебно јер су у финансирању инфлаторно надуваних привреда јужних земаља предвидиви гигантски губици”, искритиковала је група од 160 немачких економиста одлуке прошлонедељног самита Европске уније.

         Они су се огласили отвореним писмом у листу „Франкфуртер алгемајне цајтунг”, а њихово главно упозорење је: нико нема право терет дугова банака у кризи преноси на пореске обвезнике, пензионере и штедише. А главна оштрица критике окренута је према одлуци да Европски фонд за помоћ убудуће новац убацује директно у банке, без посредовања влада, и да се, када се тај механизам успостави, уведе независни европски надзорник за банке.

         Критички расположени немачки економисти нису поштедели ни своју канцеларку Ангелу Меркел, иако су оценили да је она била наводно принуђена да пристане на погрешне кораке.

         И њој се замера што се у принципу сложила да Европски фонд за помоћ купује државне обвезнице да би се тиме снизили трошкови позајмљивања оних земаља које раде у складу са економским препорукама ЕУ.

         Овај потез ће омогућити земљама које, попут Италије, спроводе привредне реформе, али је камата на њихове дугове и даље висока, да не уводе мере радикалне мере штедње какве су у Грчкој.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари