КЛАУС: Најбоље би било да ЕУ напусти цела Европа

ЖЕЛИ ДА БАРОЗО И РОМПЕЈ НА КРАЈУ ОСТАНУ ДА САМИ СЕДЕ У БРИСЕЛУ

  • Чешка не би ни морала да се окрене у неком новом смеру ако би иступила из ЕУ. Довољно би било да останемо то што јесмо. То да останемо сами, оно што јесмо и да нам не командује неко из Москве, Берлина, Беча или Брисела - не би било уопште страшно. То би била велика победа - указао је Вацлав Клаус у Прагу на промоцији своје књиге „Чешка на раскрсници. Време за одлуку“

        БИВШИ чешки председник Вацлав Клаус изјавио да верује да ће на крају цела Европа напустити Европску унију и да ће се стари континент развијати другачије.

        „Ми чак ни не желимо посебно да Чешка напусти ЕУ. Ми страшно желимо да ЕУ напусти цела Европа. Мислим да ће пре или касније заиста цела Европа напустити ЕУ и да ће оставити господина Бароза и господина Ромпеја да сами седе у Бриселу, а наш континент развијаће се потпуно другачије“, казао је Клаус на промоцији своје књиге „Чешка на раскрсници“ у Прагу.

        Књигу „Чешка на раскрсници. Време за одлуку“ Клаус је написао са још неколико сарадника из свог евроскептичног, конзервативног Института Вацлава Клауса. У књизи Клаус и група аутора дају анализу садашње кризе у друштву и привреди и предлажу решења.

        Клаус је данас такође казао да Чешка не би ни морала да се окрене у неком новом смеру ако би иступила из ЕУ.

        „Довољно би било да останемо то што јесмо. Не да одмах јуримо код неког као што смо учинили много пута у историји. То да останемо одједном сами, оно што јесмо и да нам одједном не командује неко из Москве, Берлина, Беча или Брисела - не би било уопште страшно. То би била велика победа“, казао је Клаус.

        Најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада ЕУ, док је био 10 година на челу Чешке, подсетио је на безразложни страх приликом распада Чехословачке.

        „Дан након иступања Чешке из ЕУ не би се десило ништа страшно. Мислим да би не би стали трамваји, текла би вода и било би струје“, рекао је Клаус.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари