Камерон објавио да неће поднети оставку ако већина Британаца буде гласала за излазак из ЕУ

ПОЛОВИНА ЊЕГОВИХ МИНИСТРА СМАТРА ДА ЋЕ БИТИ ДУЖАН ДА ТО УЧИНИ

Дејвид Камерон

         БРИТАНСКИ премијер Дејвид Камерон изјавио је да нема намеру да поднесе оставку ни ако се већина на референдуму о иступању његове земље из Европске уније изјасни „за“.

         Чак је – у интервјуу Би-Би-Сију – рекао: „Кад би моја политичка каријера зависила од исхода тог референдума – то могло засметати објективности самог гласања, а сви желимо да изјшњавање буде регуларно“.

         Како је објавио Sanday Times, шест министара Камерове владе му је „у поверењу“ рекло: ако на референдуму победе евроскептици – премијер, који је за останак Уједињеног краљевства у Европској унији, треба да поднесе оставку. Притом су нагласили да је Камерон у кампању за останак у ЕУ уложио властити политички ауторитет.

         Исти лист је објавио да чак половина камероновог кабинета сматра да он мора поднети оставку ако већина Британаца буде гласала за напуштање ЕУ.

         Камерон је, иначе, оценио да он лично не мисли да би излазак из ЕУ био корак у добром правцу.

         „Корак у добром правцу био би прихватање наших предлога за реформисање ЕУ. Надам се да ће наши предлози бити прихваћени и да се до 18. Фебруара можемо договорити са Бриселом. Ако се то догоди – уследиће референдум“.

         Камерон је чак јасно наговестио да ће у том случају референдум расписати већ за ово лето. А ако погодбе са Бриселом у фебруару не буде – да ће наставити преговоре, а да ће референдум бити одржан у складу са утврђеним крајњим роком.

         Што значи: најкасније до краја 2017-те године.

         Sunday Telegraph је објавио оптужбе неименованих истакнутих десничара у оквирима Камеронове партије да премијер и његов кабинет насилно гуше и огрничавају критику ЕУ. Другим речима: да запушавају уста свим евроскептицима-торијевцима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари