ХАНАН: Обама, ако ти је толико драга Европска унија – помози болесном евру!

ЛОНДОНСКИ ЕВРОСКЕПТИЦИ ИСКРИТИКОВАЛИ ПОЗИВ ПРЕДСЕДНИКА САД БРИТАНЦИМА ДА ОСТАНУ У ЕУ

         БРИТАНСКИ евроскептици оштро су данас реаговали на позив америчког председника Барака Обаме да Велика Британија остане у Европској унији ако не жели да изгуби утицај у свету.

         Мада премијер Дејвид Камерон намерава да води кампању за останак Велике Британије у ЕУ, из његове канцеларије Даунинг стрит је поручено да последњу реч о том питању има британски народ, пренео је данас Гардијан (The Guardian).

         Обама је јуче у интервјуу за Би-Би-Си (BBC) рекао да Велика Британија мора остати у ЕУ да би задржала утицај у свету, као и да чланство Лондона у ЕУ Вашингтону даје „много веће поверење у снагу трансатлантске уније”.

         Посланик конзервативаца Данијел Ханан рекао је да прихвата да постоје аргументи за останак у ЕУ, али да „повлађивање Бараку Обами није један од њих”.

         „Знаш шта, Барак Обама, ако ти је ЕУ толико драга, зашто ти не платиш помоћ за болесни евро”, навео је на Твитеру тај британски евроскептик.

         Посланик индемпендистичког Укипа Патрик О'Флин рекао је да Обама „несмотрено притиска Британију да остане у ЕУ у америчком интересу”.

         Организација Бизнис фор Британ (Business for Britain) која се противи члланству у ЕУ, саопштила је да Обамина интервенција није нешто чему су се заговорници останка надали. „Страна мешања у домаћа питања ретко добро пролазе код јавности и слично мешање у прошлогодишњи шкотски референдум није имао много утицаја", навела је та група.

         Обама је у интервјуу рекао да је Велика Британија амерички „најбољи партнер” због спремности да делује мимо „непосредног сопственог интереса” како би свет био мирнији и уређенији.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари