Грилов Покрет пет звезда спрема референдум о изласку Италије из еврозоне

НЕ ОБАЗИРЕ СЕ НА ТО ШТО УСТАВ ЗЕМЉЕ НЕ ДОЗВОЉАВА ИЗЛАЗАК ИЗ МЕЂУНАРОДНИХ СПОРАЗУМА ПРЕКО РЕФЕРЕНДУМА

  • „Евро нема будућност. Италија ће се вратити националној валути јер у супротном неће имати будућности. Ми морамо изаћи из еврозоне и то – што је пре могуће” – рекао је присталицама у Риму Бепе ГРИЛО, лидер треће по снази партије у италијанском парламенту

         ИТАЛИЈАНСКИ опозициони Покрет пет звезда, на чијем челу је популарни сатиричар и блогер Бепе Грило, почео је да прикупља потписе подршке референдуму о изласку Италије из еврозоне.

         Грилова партија је на парламентарним изборима одржаним 2013. године била трећа са освојених 25,5 одсто гласова. А на изборима за Европски парламент друга (са 21 одссто гласова).

         Грило у доњем дому италијанског парламента има 109 посланика (од могућих 630), а у горњем – 54 (од укупно 315).

         Референдум о одустајању од евра био је једно од његових кључних предизборних обећања. Грило је сада кренуо у реализацију тог обећања иако устав Италије не дозвољава анулирање међународних споразума преко референдума.

         Наступивши у Риму пред својим присталицама, Грило је подвукао:

         „Потписе почињемо да скупљамо у нвембру. Обезбедићемо сигурно потребни милион потписа подршке референдуму. Сада ће све бити утолико лакше и извесније што имамо 150 посланика и сенатора. Уверен сам да ћемо донети потребан број потписа у парламент и да ћемо издејствовати доношење закона о референдуму за излазак земље из еврозоне”.

         Грило је уверен да ће „цео посао” бити завршен до децембра 2015. године.

         Лидер Покрета пет звезда поновио је и у Риму своју омиљену тезу:

         „Евро нема будућност. Италија ће се вратити националној валути јер у супротном неће имати будућности. Ми морамо изаћи из еврозоне и то – што је пре могуће”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари