Еврозона је стала на скупи евро као на гигантску кору од банане

О’РУРК: МАЛЕ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ ЋЕ НЕИЗБЕЖНО ЗАКЉУЧИТИ

ДА ЈЕ ЗА ЊИХ ЕВРОЗОНА ОПАСНА

  • Професор економске историје Оксфордског универзитета Кевин О'РУРК: Све може да се заврши крахом еврозоне, па ће и економска и монетарна унија бити избачене заједно са непотребним евром

        СТВАРАЊЕ Европске економске заједнице није била добра идеја, оценио у чланку за Project Syndicate.

        Овај аналитичар је ипак убеђен у позитиван ефекат европских интеграција. Међутим, он наглашава да економска и монетарна унија у одсуству Европске буџетске и политичке уније може бити погубна.

        „Живот је посут корама од банане, и кад станете на њу, треба да будете у стању да одржите равнотежу“ - пише О'Рурк.

        По његовом мишљењу, испоставило се да је монетарна унија једна гигантска кора од банане која стимулише токове капитала који су подигли трошкове на европској периферији.

        „Последњих година је постало очигледно да је „заиста постојећа економска и монетарна унија била скупи фијаско како економски, тако и политички“ - истиче британски економиста.

        Поверење у европске институције је нестало, зато европске партије, које су скептичне не само према евру, већ и целом европском пројекту, постају све популарније, пише О'Рурк, наглашавајући при том да се, упркос првим звонцима за узбуну, у еврозони још није појавила неопходна банкарска унија или чак, како је показала Грчка, одговарајући врховни давалац кредита.

        Осим тога, по мишљењу аналитичара, грађани малих држава-чланица еврозоне приметиће оштру политику Европске централне банке према Грчкој, и тада ће закључак да је еврозона опасна за мале државе бити неизбежан.

        Све то може да се заврши крахом еврозоне, и економска и монетарна унија ће бити „избачене заједно са непотребним евром“, сматра економиста.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари