Чешка ће увести евро тек за шест или седам година

ВЕЋИНА ЧЕХА МИСЛИ ДА БИ УЛАЗАК У ЕВРОЗОНУ ЗА ЊИХ БИО ШТЕТАН

И ДА БИ ОКРЊИО НАЦИОНАЛНИ СУВЕРЕНИТЕТ

                  Јиржи Руснок

         ЧЕШКА би могла да уведе заједничку европску валуту евро тек за шест или седам година, рекао је чешки премијер у оставци Јиржи Руснок.

         Он је за Wall Street Journal ту прогнозу дао не само као одлазећи премијер, него и као будући члан Савета Чешке народне банке (ЧНБ), у који председник Милош Земан намерава да га именује од марта.

         Иако је данас већи део чешке јавност против увођења евра, проевропски политичари би пред изборе 2017. године могли да се позабаве том темом и да касније добију подршку бирача за улазак у еврозону, наводи Руснок.

         „Важно је да почне мењање преовлађујућег јавног мњења да ћемо од уласка у еврозону у сваком случају имати штете и да се, поред тога, коцкамо с нашим националним суверенитетом“, указао је премијер и додао да пројекат вурозоне и даље сматра „веома јаким”.

         ЧНБ је крајем прошле године девизним интервенцијама ослабила курс круне са око 25 круна за евро, на 27,5 круна за евро, колико је сада, у циљу лабављења монетарне политике. То је, према речима Руснока, помогло да се сруши мит о „недодорљивости круне“.

         Додао је да би преласку на евро требало да теже пре свега извозници, јер би тада трговали у истој валути као њихови најближи партнери.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари