Британски евроскептици побеђују на изборима за Европарламент

ВЛАДАЈУЋИ КОНЗЕРВАТИВЦИ ТЕК ТРЕЋИ, А ЛАБУРИСТИ ДРУГИ СА 26 ОДСТО ГЛАСОВА

Најџел Фараџ

  • Партија независности Уједињеног Краљевства ће освојити највероватније 27 одсто гласова, а први члан њеног политичког програма тражи иступање Велике Британије из ЕУ

         ОБИСТИНИЛЕ су се прогнозе: почиње марш евроскептика на европски парламент.

         Исход избора у Холандији, где је Партија слободе Герта Вилдерса заузела треће место, био је само „пуцањ упозорења”, а резултати „европских избора” у Великој Британији прави су шок не само за премијера Дејвида Камерона и његову владајућу коалицију.

         Према незваничним подацима (на основу егзит-полова, јер ће званични подаци бити објављени тек 25. маја увече), владајућа партија британских конзервативаца освојила је тек треће место са 22 одсто гласова. Њихови коалициони партнери – либерални демократи – пали су на пето место са само 9 одсто гласова. Испред њих су чак и „зелени” – са 10 одсто гласова, као и сада опозициони лабуристи који су освојили 26 одсто. Право изненађење, а и шок за све, јесте прво место странке британских евроскептика – Партије независности Уједињеног Краљевства.

         Та партија тренутно осваја 27 одсто гласова, а прва тачка њеног политичког програма је – излазак Велике Британије из Европске уније!

         Успех Најџела Фараџа и његове партије утолико је већи што су их „потапали” не само конкуренти него и већина британских медија, оптужујући је да је расистичка и ксенофобна. А само зато што је Фараџ против широм отворених врата за усељавање странаца и што је својој земљи прорекао „епидемију румунског криминала”.

         Ово, наравно, уопште не гарантује да ће Фараџова партија бити победник наредних британских парламентарних избора који ће се одржати 2015. године. 

         Резултат британских евроскептика ипак нипошто се не сме потцењивати. Тим пре што Великој Британији припадају 73 од укупно 751 посланичког места у Европарламенту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари