Британски „Експрес”: Србија је међу земљама које угрожавају стабилност Европске уније

СМЕТАЈУ СВИ КОЈИ СУ НАЦИОНАЛНИ, НЕНАКЛОЊЕНИ ИСЛАМУ ИЛИ БЛИСКИ СА РУСИЈОМ

         БРИТАНСКИ портал „Експрес” објавио је листу земаља које прете стабилности Европске уније због снаге њихових евроскептичних партија, а у ту групу сврстана је и Србија.

         Експрес наводи да је ЕУ у кризи пошто су на недавним изборима у неколико земаља одличне резултате оствариле десне евроскептичне странке, што би могло да резултира изласком још неке државе из Уније.

         Осим Србије, међу земљама које због јачања популистичких снага угрожавају ЕУ налазе се и Чешка, Аустрија, Италија, Пољска, Мађарска, Француска, Холандија, Немачка, Шведска и Финска, наводи британски портал.

         Чешка је у тексту издвојена као најсвежији пример такве земље, пошто је на парламентарним изборима у суботу највише гласова, 29,6 одсто, освојила Акција незадовољних грађана (АНО) коју води, како се наводи, “проруски евроскептични милијардер” Андреј Бабиш. Крајње десна странка Слобода и директна демократија бизнисмена Томија Окамуре, која се залаже за излазак Чешке из ЕУ, на четвртом је месту са 10,6 одсто гласова и могла би да формира нову владу са странком АНО.

         Експрес наводи и примере Аустрије и Немачке, у којима су на изборима у последњих месец дана запажен резултат имале националистичке странке. У Немачкој је крајње десна Алтернатива за Немачку освојила 13 одсто гласова, док су у Аустрији прва два места заузеле странке које су у кампањи наглашавале чврст став према имиграцији и исламу.

         У групу земаља које би могле да наруше стабилност ЕУ, британски Експрес сврстао је и Србију, за коју се наводи да “одржава јаке везе с Москвом и одбија да уведе санкције Русији после припајања (украјинског полуострва) Крима 2014. године”.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари