Bloomberg: У Европској унији се шире национализам и антиевропска расположења

„ПОЗИВИ НА НЕПРИДРЖАВАЊЕ ОСНОВНИХ ЕВРОПСКИХ ПРИНЦИПА ЧУЈУ СЕ ПО ЦЕЛОЈ ЕВРОПИ”

  • Агенција истиче да је претња распада ЕУ прилично јака и да су њени носиоци, поред националиста, и бивши комунисти на Истоку и историјски толеранте Шведска и Британија

         УНУТАР Европске уније настављају да јачају антиевропска расположења, али председник Европске комисије, Жан Клод Јункер, наставља да води већ разрађену политику не покушавајући да је коригује – оценила је америчка агенција Bloomberg.

         Уколико се на овом плану нешто не промени – упозорава Bloomberg – ЕУ неће више бити у стању да заустави раст популарности националистичких партија. И указује: „Позивање на непридржавање основних принципа ЕУ – мултилатералности, мултикултурализма и отворености граница – чују се по целој Европи. Од виктора Орбана на Истоку, до Марин Ле Пен на Западу”.

         Bloomberg још наглашава: „С обзиром на то да се ЕУ суочава са проблемом избеглица и јачањем тероризма, она – са својих 28 држава – мало шта може да уради да то заустави. Захтеви да се подигне безбедност појачава унутар ЕУ култ острвске државе”.

         Агенција истиче да је претња распада ЕУ прилично јака и да су њени носиоци, поред националиста (нарочито је брине успех Националног фронта у Француској) и бивши комунисти на Истоку и историјски толеранте Шведска и Британија.

         Bloomberg наводи тврдњу посланика Европског парламента из Холандије Софи т`Велд да је колективна кривица на лидерима Европске уније: „Људи почињу да губе веру у интегрисану Европу. Ми имамо изванредне вредности, али их је тешко остварити у пракси”.

         Агенција посебно „упире прстом” у чињеницу да Орбан „прави централизовану државу”, а да је Пољска против пријема избеглица и ширења права хомосексуалаца.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари