Мађарска и Пољска тврде да се противе претварању ЕУ у «нови СССР»

      А БРИСЕЛ И БЕРЛИН ЊИХОВЕ ЛИДЕРЕ ОПТУЖУЈУ ДА СУ ДИКТАТОРИ,  А ТУСК - ЧАК И ДА «РАДЕ ЗА МОСКВУ»

* Варшава и Будимпешта ставиле вето на седмогодишњи буџет ЕУ и фонда за опоравак од пандемије који су `тешки` укупно два билиона евра

* Виктор Орбан и Јарослав Качињски одавно су проглашени главним чудовиштима у Европи - мигрантофобима, противницима ЛГБТ, конзервативним традиционалистима који штите породичне вредности. Њима се сада сугерише: изаберите - или европски новац или своје вредности

* Европски интегратори нису започели цео процес да би увек рачунали са мишљењем неких „заосталих“ народа. Кад год су неки Мађари и Пољаци почињали да  упоређују Европску унију са временима „комунистичке окупације“ и „московске диктатуре“ - били су постављани на место.

* Да би преживела и наставила пут ка јединственој држави, ЕУ треба или да се реши ванземаљца (Мађара, Пољака…), или да натера све „погрешне Европљане“ на покоравање. Али, садашњи наследници Карла Великог, Наполеона и Хитлера немају снаге ни за једно ни друго

______________________________________________________________

       ВАРШАВА и Будимпешта су блокирале усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и фонда за опоравак од пандемије који су `тешки` укупно два билиона евра.

       „Диктатори из Пољске и Мађарске желе да униште Европску унију!“, „Не, то су они који врше притисак на Пољску и Мађарску, понашају се као фашисти и желе да униште ЕУ!“, «Желе да нас увуку у нови Совјетски Савез “- ово је резиме врло нервозних реакција.

       Немачки лист Der Spiegel објавио је да држање Мађарске и Пољске захтева «тежак одговор».

       Суштина спора је једноставна. Врх ЕУ (а он је сада не само де факто, већ и легално у Немачкој) жели да повеже пружање помоћи земљама погођеним епидемијом коронавируса са њиховим нивоом демократије: ако испуњавате критеријуме - ево новца.

       Другим речима: добићете мање или уопште ништа док не измените своје законе или не обећате да ћете то учинити у блиској будућности.

       Главни примаоци су управо Пољска и Мађарска? Њима се сада поручује: да ли желите новац? Па, промените законе.

       Виктор Орбан и Јарослав Качињски одавно су проглашени главним чудовиштима у Европи - мигрантофобима, противницима ЛГБТ, конзервативним традиционалистима који штите породичне вредности. Њима се сада сугерише: изаберите - или европски новац или своје вредности.

       Мађарској се замера да њено судство није потпуно независно. Али, да је мађарско правосуђе доносило одлуке у заједничком `европском духу`, нико не би вршио притисак на Будимпешту.

       Притисак на Мађарску и Пољску траје већ дужи низ година, али сада је сукоб отишао предалеко.

       Већ подуже се више не ради о новцу, већ о суверенитету.

       Орбан и пољски премијер Моравјецки најавили су да неће променити став: ако ЕУ настави да инсистира на повезивању економије и идеологије (односно, наводне бриге за људска права), блокираће усвајање буџета и плана помоћи.

       До самита ЕУ на којем треба да буду одобрени ови документи остало је нешто више од две недеље, а Варшава и Будимпешта не намеравају да попусте.

       Како ће Берлин одговорити?

       Обично су у оваквим случајевима Немци - уз помоћ остатка Европљана - до последњег вршили притисак на побуњене Мађаре и Пољаке, али би на крају ипак пронашли компромис.

       Овогс пута међутим, нико не намерава да попусти.

       Јасно је да Варшава и Будимпешта у овом случају немају шансе за победу. Стога ће се држати до последњег, рачунајући на чињеницу да би Берлин ипак више волео да одложи коначни обрачун. Никоме није потребан раскол у ЕУ - и није реч о буџету, па чак ни о фонду помоћи, за чију ће примену ЕУ још увек наћи механизме.

       Последице овог расцепа (превазилажење вета моћу `рупа у закону`и последична незванична изолација две источноевропске земље… довешће у питање даљу европску интеграцију. Ако не можете да се носите са две државе, како онда интегрисати осталих 25? Како их натерати да се и даље одричу свог суверенитета?

       И управо о томе говори тај исти Орбан. Спорови између ЕУ и Мађарске и Пољске нису финансијско питање, рекао је мађарски премијер, па се „ова расправа не може да се реши новцем“.

       Орбан је подсетио да се несугласице које раздвајају Мађарску и неке земље ЕУ тичу миграција, државног суверенитета и пола (мушкарци, жене) и рекао да Мађарска неће заузети ставове који не одговарају њеном народу. Односно, да се Мађарска неће одрећи свог суверенитета - али шта је са европском интеграцијом онда чија је  суштина уједињавање свих Европљана у оквиру јединствене Европе већ за коју годину?

Обратите пажњу на израз лица Меркелове!

       Ствар је у томе што Пољаци и Мађари и даље сматрају ЕУ нечим другим. Моравјецки је рекао:

       «Курс ЕУ треба да се заснива на чињеници да 27 земаља карактерише 27 различитих правних поредака и традиција, укључујући визију будућности. Ова различитост мора да се поштује, мора да се цени. <...> Морамо да водимо рачуна о интересима сваке од земаља чланица. Данас нападају Мађарску, Пољску, Словенију, сутра то могу бити Бугарска, Шпанија или Италија, јер се некоме нешто можда неће свидети. <...> Нећемо оклевати да уложимо вето не само за добро Мађарске и Пољске, већ и за добро читаве Европске уније».

       Међутим, европски интегратори нису започели цео процес да би увек рачунали са мишљењем неких „заосталих“ народа. А када год су неки Мађари и Пољаци почињали да  упоређују Европску унију са временима „комунистичке окупације“ и „московске диктатуре“ - били су постављани на место.

       Бивши председник Европског савета, Пољак Доналд Туск, директно је оптужио владајућу странку Качинског у Пољској да ради за Москву: «Све што чини уклапа се у руску стратегију усмерену на уништавање ЕУ и геополитичку изолацију Пољску. Да ли то раде свесно или не, друго је питање."

       Дакле: пољско русофобско руководство потајно помаже Москви да уништи ЕУ. Односно: жеља Пољака да сачувају суверенитет рад је за Русију.      

       Да би преживела и наставила пут ка јединственој држави, ЕУ треба или да се реши ванземаљца (Мађара, Пољака…), или да натера све „погрешне Европљане“ на покоравање.

       Али, садашњи наследници Карла Великог, Наполеона и Хитлера немају снаге ни за једно ни друго.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари