Додик: Западни амбасадори нису дошли у Доњу Градину због руског, то је – цинично и јадно

НАГЛАСИО: СРПСКА И СРБИЈУ НИСУ ОДУСТАЛЕ ОД ГРАДЊЕ МЕМОРИЈАЛНОГ ЦЕНТРА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

* „Нисмо ми ваљда сами себе окупирали, па сами себе убијали?! Убијале су нас и побиле наш народ усташе, а њихови шефови и ментори су били Немци”

* „Меморијални центар је веома осетљива тема, није само питање историјских чињеница већ и питање Цркве и много чега другога, како све то на прави начин презентовати

______________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је прави разлог недоласка страних делегација на комеморативни скуп у Доњу Градину долазак руског амбасадора у БиХ, те да је такав поступак увреда, јер јасеновачке жртве нису убијене прије 24 часа него много деценија раније.

       Обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац данас су у Спомен-подручју Доња Градина присуствовали амбасадори Русије Игор Калабухов, Србије Александар Ђорђевић и представници кинеске Амбасаде.

       Додик је рекао да делује цинично и јадно то што неки страни изасланици нису присуствовали.

       “Прави разлог је што је ту био амбасадор Русије. Ми смо позвали све амбасадоре, а кад су добили позиве онда је почело, не тако директно, позивање наших људи из протокола са указивањем да би било добро да ту не буде руски амбасадор”, рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

       Кад им је речено да су сви амбасадори позвани, па ко дође, Додик је навео да су онда они учинили тај, помало наиван, готово неподношљиво циничан гест.

       Према његовим речима, Градина није место које се десило пре 24 часа, већ пре више деценија, а сада почињу да немушто објашњавају шта се ту изговара, “како се осуђују ови или они, Немци”.

       „Немци су били овде, побили су наш народ, шта је ту проблем? Нико то није рекао садашњим Немцима, него се говори о историјској чињеници да је то тако. Нисмо ми ваљда сами себе окупирали, па сами себе убијали? Убијале су нас и побиле наш народ усташе, а њихови шефови и ментори су били Немци”, истакао је Додик.

       То је тако, додао је, свидело се то њима или не, не морају никада да дођу.

       Додик сматра и да су морали да привуку Кристијана Шмита, који се представља као високи представник, па су на иницијативу немачке амбасадорке то и прихватили.

       „Видећемо на који начин ћемо сарађивати са њима. Ово је увреда без обзира што су наводно хтели да се поклоне жртвама. Ово је дан, институционални, када се то ради, а у својству грађанина се тамо може доћи сваки дан”, нагласио је Додик.

       Он је поновио да је познато да се дан сјећања на јасеновачке жртве обиљежава прве недјеље послије православног Васкрса.

       „Они не држе до тога, не држе ни до ничега. Они говоре сами о себи, ја знам како ћу се односити према томе”, рекао је Додик.

       Обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, присуствовали су званичници Републике Српске и Србије.

       Српска и Србија нису одустале од изградње меморијалног центра у Доњој Градини, покушава се доћи до идејног решења, изјавио је Додик.

       Рекао је да је о томе данас разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем и да су ојачали увјерење да то треба да учине као залог ове генерације и дуг којим имају.

       - То је веома осјетљива тема, није само питање историјских чињеница већ и питање Цркве и много чега другога, како све то на прави начин презентовати. Зато се то и осетљиво чини и ради, али нисмо одустали од тога - рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари