Додик: Закон Српске који поништава „Инцков закон“ важиће и ако га Уставни суд БиХ прогласи неважећим

„СРПСКА ЋЕ ОБЕЗБЕДИТИ ПОШТОВАЊЕ СВОЈИХ ЗАКОНА – ЧАК СЕ ЗБОГ ТОГА НЕЋЕМО ВРАЋАТИ У НС РС“

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да ће Република Српска поштовати своје законе, те да не прихвата закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, што је показала и доношењем Закона о непримењивању одлуке бившег високог представника.

       Додик је поручио да нико нема право да намеће законе, те да је апсолутно неприхватљиво да такав закон буде наметнут.

       - Још важнија је имплементација. Уставни суд Републике Српске је рекао да је то у реду, прихватили смо процедуру. Вјероватно ће то доћи до Уставног суда БиХ, који ће по инерцији све што је донесено у Републици Српској сматрати неважећим, али ја морам да поручим да ће закон који је усвојила Народна скупштина Српске важити. Након тога, нема потребе да поново идемо у НСРС - рекао је Додик.

       Он је истакао да ће Република Српска обезбедити поштовање својих закона.

       У Републици Српској 13. октобра 2021. престају да важе измјене Кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донео бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

       У Службеном гласнику РС објављен је Указ којим је председница Српске Жељка Цвијановић прогласила Закон о непримењивању одлуке високог представника, којом се доноси закон о допуни Кривичног закона БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари