Додик: Времена су кризна, али Република Српска има неке резерве

ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА КРЕЋЕ ОД МАЈА, ПЛАТА ОД АВГУСТА - ПРОСЕК ПЛАТА КРАЈЕМ 2022. БИЋЕ 600 ЕВРА

* За Н1 рекао: „Републици Српској је потребно 150.000 тона нафте и нафтних деривата јер месечно троши око 80.000 тона. Шта ће бити након два месеца, ко више зна, али је рационално очекивати да ће се нормализовати стање за 60 дана

* „Ово је пропаст босанскохерцеговачке политике, јер они који морају да следе одлуке органа БиХ, као што су одлуке Председништва, унилатерално наступају, као што то раде (Шефик) Џаферовић, (Жељко) Комшић, (Бисера) Турковић

* „Ходајући по терену, видeо сам да људи подржавају оно што радим, да им је свега доста у БиХ, да је ово подвала за српски народ који хоће да одржи свој идентитет... Српски народ се не осећа безбједно у БиХ, са становишта притисака

* Не желећи да открије за коју ће се функацију кандидовати, рекао да очекује убједљиву побједу. Нагласио да за њега и Драгана Човића ЦИК није легитимна и објаснио: „Ко је овај што је преузео предсједавање (Суад Арнаутовић)? Члан је СДА, из ПДП је човјек који је био на изборној листи, из СДС доведена жена која је била непосредни сарадник Мирка Шаровића

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће од 1. маја у Републици Српској кренути повећање пензија и социјалних давања, а од 1. августа и плата, и то за 10 одсто.

       - Идемо са повећањем давања реалном сектору, како би се и ту повећале плате радницима - истакао је Додик, те изразио уверење да ће у Републици Српској до краја године просечна плата достићи 600 евра.

       Он је истакао да су кризна времена, али да Република Српска има одређене резерве.

       - Обично су оне у свим државама концентришу на два месеца потреба. Републици Српској је потребно 150.000 тона нафте и нафтних деривата јер мјесечно троши око 80.000 тона. Шта ће бити након два месеца, ко више зна, али је рационално очекивати да ће се нормализовати стање за 60 дана - изјавио је Додик за Н1.

       Према његовим речима, Република Српска је разговарала са својим партнерима, руском компанијом која се бави прометом нафтних деривата и која у сваком моменту има довољне количине за потребе Српске.

       - Били смо спремни да на месец укинемо акцизу на гориво, а онда да видимо како ће се цене даље кретати. Као што се види, оне су се стабилизовале, чак су и нешто ниже, али нису на претходном нивоу - рекао је Додик и додао да би купци из Хрватске и Србије повукли све залихе из БиХ, ако би цене горива биле ниже за 20 до 30 фенинга.

       Он је рекао да је приоритет да на тржишту БиХ има довољно нафте и нафтних деривата, као и да БиХ и Република Српска морају учинити све да на пумпама има довољно горива за здравствени, али и сваки други сектор.

       Додик је поновио да би сви у земљи требало да се сада солидаришу, па и грађани, који би требали да рационалније троше гориво.

       Он је рекао да је Кабинет српског члана Председништва смањио возни парк за 50 одсто.

       Говорећи о раду Савета министара, српски члан Председништва је рекао да тај орган ради у складу са својим законским овлаштењима.

Заседање врха СНСД

       - Ово је пропаст босанскохерцеговачке политике, јер они који морају да следе одлуке органа БиХ, као што су одлуке Председништва, унилатерално наступају, као што то раде (Шефик) Џаферовић, (Жељко) Комшић, (Бисера) Турковић -  истакао је Додик, те навео да никада нигде није отишао сам, већ су увек били присутни и представници кабинета друга два члана Председништва.       

       Говорећи о свом мандату на функцији српског члана Председништва БиХ, Додик је навео да га је добио од народа, те да га треба завршити како народ у Републици Српској то очекује.

       - Ходајући по терену, видeо сам да људи подржавају оно што радим, да им је свега доста у БиХ, да је ово подвала за српски народ који хоће да одржи свој идентитет - рекао је Додик, те додао да се српски народ не осећа безбедно у БиХ, са становишта притисака.     

Велики потенцијал Српске у енергетици

и производњи хране

       Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да Република Српска може да се организује као довољан произвођач хране, не само за своје потребе већ и за потребе региона, а за енергетику има потенцијал да је дигне на много виши ниво.

       Додик је рекао да ће се о подизању енергетике у Републици Српској на виши ниво разговарати са свим партнерима који будu заинтересовани, било да су из ЕУ, или Кине.

       Према његовим речима, БиХ се мора окренути новим видовима енергије, што је поред хране, основни проблем у свету.

       - У БиХ заступљен је ирационални приступ. Када се појаве Кинези, некима се диже коса на глави. Највећи партнери Кине су ЕУ, Немачка - изјавио је Додик за Н1, те додао да не постоји разлог да нам кинеске компаније не буду партнери само зато што то неким земљама на западу не одговора.

Централна изборна комисија БиХ

       Српски члан Председништва је истакао да би се у БиХ морало престати са "разорном" причом, ако се жели њен опстанак, те да се сви у земљи окрену заједничким интересима.

       - Ми некад не добијемо све шта хоћемо, па не могу то да добију ни Бошњаци, ни Хрвати - истакао је Додик.  

Нема позива у вези са предметом

"нарушавање уставног поретка"

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да га Тужилаштво БиХ још није контактирало у вези са предметом "нарушавања уставног поретка".

       Додик је на питање да ли очекује позив Тужилаштва БиХ у вези са тим предметом рекао да се свашта може очекивати у оваквој земљи, те да ће видети да ли ће се одазвати.

       Када је реч о истрази Тужилаштва БиХ у вези са куповином некретнине у Београду 2007. године, Додик је поновио да је реч о политичком прогону, те да би свако ко жели да иоле буде добронамеран то питање ставио ад акта.

       Српски члан Председништва је поновио да је у Павловић банци подигао кредит 2007. године који је репрограмирао 2008. године.

       - За све то постоје документа и вештачења. Банка је по закону дужна да чува документацију пет година. Тај уговор сам препаковао и добио сам са четири одсто камате коју сам имао по уговору из 2007. године, у 2008. повећана је на седам одсто, коју и данас плаћам - рекао је Додик за Н1, наглашавајући да кредит из 2007. године не постоји, јер је затворен.

       Он је напоменуо да се документација о кредиту чувала до 2013, а да је 2016. године тужилац покренуо истрагу, говорећи како тај уговор не постоји.

Намеравам да победим веома убедљиво

       Додик је изјавио  да на предстојећим општим изборима намерава да победи веома ефикасно и убедљиво.

       Не желећи да открије за коју функцију ће се кандидовати, Додик је рекао да ће СНСД и индивидуални кандидати ове странке остварити уверљиву побједу на изборима.

       - Ми смо озбиљна политичка партија и имамо нашу динамику и процедуру, као и нашу мобилизацију. Ако избори буду расписани, ми ћемо 2. маја прогласити "ванредно стање" у странци и сав наш кадар ће кренути у конципирање кампање. До термина када буде требало предавати кандидатуре доћи ћемо до опште подршке у партији за појединачне кандидате. Желимо да са нашим људима то продискутујемо - нагласио је Додик.

       Додик је рекао да не зна хоће ли бити расписани општи избори, нагласивши да, осим у БиХ, не постоји ни једна земља на свету у којој изборна комисија расписује изборе, што је, такође, наметнуто.

       Он каже да му је лидер ХДЗ БиХ Драган Човић рекао да о изменама изборног законодавства намерава још једном разговарати, те да ће, ако ни тада не буде договора, Хрватски народни сабор операционализовати раније донесене закључке.

       - Колико сам разумео, он (Човић) још увек верује да може да се дође до договора и да и даље има времена, а касније ће се конципирати политика - истакао је Додик.

       Да ли ће Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ 2. маја расписати изборе, Додик је рекао да то не зависи ни од њега, ни од Човића, те да ће видети како ће се понашати око тога.

       - За мене и Човића, ЦИК нема легитимитет. Улазимо у процес у веома лошем старту. То није изабрано у складу са законом и то сви знају. Та комисија је изразито политички мотивисана. Бранко Петрић није био члан СНСД-а, а био је члан Комисије и ми нисмо сматрали да тамо требају бити само политички мотивисани људи - рекао је Додик за Н1.

       Према његовим речима, у ЦИК-у сада седе видљиви политички представници политичких партија.

       - Ко је овај што је преузео председавање (Суад Арнаутовић)? Члан је СДА, из ПДП је човек који је био на изборној листи, из СДС доведена жена која је била непосредни сарадник Мирка Шаровића. Онда дођете у позицију да хоћете нешто да направите у БиХ и онда рушите неки договор. Нажалост, БиХ је немогуће да успе - нагласио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари