Додик: Возућа је место великог српског страдања

СПАЉЕНО 30 СРПСКИХ СЕЛА, ПРОТЕРАНО 1.920 СРПСКИХ ПОРОДИЦА, УБИЈЕНО 459 БОРАЦА ВРС И ЦИВИЛА

* Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године услед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага

______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је Возућа место великог страдања српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

       - Наше становништво на том простору је страдало од муџахединских јединица посвећених Алаху, које су доведене са стране. Они су безочно сјекли главе и убијали сваког кога су стигли - рекао је Додик поводом обиљежавања 27 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена.

       Додик је указао да је српска историја пуна страдања.

       - Возућа је место нашег великог страдања, патње и туге. Зато онима који су страдали треба да одамо почаст. Преживелим Србима са тог простора без обзира где се налазе, треба да будемо сапатници у њиховом сећању на родни крај и на бол који несумњиво у себи носе - рекао је Додик.

       Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године услед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

       Тада је спаљено 30 српских села, протерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

       Падом Возуће окончано је протеривање и етничко чишћење Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари