Додик: Војска Србије може успешно да брани и Србију и српски народ – тиме се поносимо и ми у Српској

НА АЕРОДРОМУ У БАТАЈНИЦИ ОДРЖАН ПРИКАЗ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ „ШТИТ 2022“

* Милорад ДОДИК: Видели смо нови немерљив напредак који показује да Војска Србије може да успешно брани и одбрани наш народ, Србију и да на тај начин, и показујући овакву спремност, може да буде фактор одвраћања од било какве помисли да као некада поново буде гађана… Ово је заиста нешто што свима нама, Србима, где год живимо, пуни срце. Ово се помно прати у Републици Српској и веома смо поносни на успех који је овде показан

* У приказу је учествовало више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, 40 ваздухоплова, а први пут jе представљен и најновији кинески ракетни систем средњег домета

_______________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је, након приказа способности Војске Србије на аеродрому у Батајници, да је немерљив напредак који показује да Војска Србије може успешно да брани и одбрани српски народ и Србију.

       На Војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници одржан је приказ способности Војске Србије “Штит 2022”, којем су, осим војног врха Србије, присуствовали и Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       Додик је рекао да је вјежба “Штит 2022” практичан приказ како је напредовало опремање и борбена готовост Војске Србије.

       “Почаствован сам позивом да будем овде присутан и могу да посведочим да оно што смо видели пре само осам или 10 година, када се морало са ресурсима који су преостали правити приказе. Данас имамо сасвим један нови немерљив напредак који показује да Војска Србије може да успешно брани и одбрани наш народ, Србију и да на тај начин, и показујући овакву спремност, може да буде фактор одвраћања од било какве помисли да као некада поново буде гађана”, рекао је Додик.

       Он је захвалио председнику Србије Александру Вучићу, министру одбране Небојши Стефановићу, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милан Мојсиловићу за организовање приказа.

       “Ово је заиста нешто што свима нама, Србима, где год живимо, пуни срце. Ово се помно прати у Републици Српској и веома смо поносни на успех који је овдје показан”, рекао је Додик.

       У приказу је учествовало више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, 40 ваздухоплова, а први пут je представљен и најновији кинески ракетни систем средњег домета.

       Статички приказ подељен је на две групе - једна група се односи на наоружање и војну опрему која се налази у оперативној употреби, а друга група на војну опрему која се налази у развоју.

       Током динамичког приказа кроз десетак сценарија приказан је дeо оперативних способности Војске Србије у ваздушном простору, употребом свих типова авиона и летeлица са којима располаже Војска Србије.

       Приказ је добра прилика да се у координацији и садејству са припадницима копнене војске на земљи покаже дeо способности не само 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције, већ и ловачке и ловачко-бомбардерске авијације.

       Публици је било дозвољено да приђе новим хеликоптерима, али и да изблиза види шта све могу специјалне бригаде Војске Србије.

       Они на војном аеродрому у Батајници приказују и нове елементе које примењују у редовној обуци.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари