Додик: Устав БиХ фискалну власт и суверенитет није оставио БиХ – отворићемо то питање

ФЕДЕРАЦИЈА БиХ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ДУГУЈЕ ОКО 50 МИЛИОНА КМ ОД ИНДИРЕКТНИХ ПОРЕЗА

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик подржао је тужбу коју је Влада Републике Српске упутила Суду БиХ против Федерације БиХ (ФБиХ) због дуга од расподеле прихода од индиректних пореза у вредности од 34.571.047 КМ, оценивши да је неприхватљива пракса да се наставља са дуговањем Српској.

        Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву подсетио да је 2010/2011. године Република Српска тужила ФБиХ и на Суду БиХ добила решење којим је Управа за индиректно опорезивање БиХ дужна да Српској исплати износ од око 30 милиона КМ, преноси РТРС.

        Према његовим речима, та пресуда до данас није извршена и дуг према Републици Српској није измирен, а у међувремену су се "створиле нове дубиозе".

        Како је рекао, то је озбиљан новац за Републику Српску, који - када се сабере - износи око 50 милиона КМ за буџет Српске па је суд једина формално правна преостала инстанца, "иако је јасно како то изгледа у БиХ".

        "Вероватно ћемо у будућем времену тражити јасније принципе на том плану, али исто тако смо били спремни, као што смо наглашавали, ако не дође до формирања власти, јер ми желимо легалистички да поступимо и отворимо све проблеме, па и овај око индиректних пореза, на примену Устава БиХ који потпуно фискалну власт и суверенитет ставља на ниво ентитета, а не БиХ", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари