Додик: Тражим од власти Бихаћа да дају дозволу да на Гаравицама саградимо цркву

КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ 78 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА 12.000 СРБА

* Српски члан Председништва БиХ: „Срби из околних села су довођени овде - мучени, клани и убијани.  Убијале су их тадашње комшије муслимани и Хрвати вођени усташком идеологијом

* Власти Бихаћа желе да улицу која води до Гаравица посвете жртвама СребреницеМилорад Додик је о томе рекао: „Нека назову улице како хоће, ми им то не споримо иако нас вређа. Али, нека овај простор дају да уредимо са сећањем на наше жртве

____________________________________________________________________

        ОД ВЛАСТИ Бихаћа тражим да нам дозволе да на овом месту страшног страдања Срба саградимо цркву где ћемо се у миру окупљати и сећати мучки убијених предака, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик током обраћања окупљенима на комеморацији поводом 78 година од усташког покоља на Гаравицама код Бихаћа.

        Додик је рекао да са посебним емоцијама долази на то место јер су Гаравичке жртве деценијама омаловажаване. 

        - Срби из околних села су довођени овде мучени, клани и убијани. Убијале су их тадашње комшије муслимани и Хрвати вођени усташком идеологијом. Ни овде као ни на другим местима где су убијани Срби не зна се тачан број жртава јер тај злочин је увек заташкаван - истакао је Додик.

        Додао је да је страшни усуд ових простора што кад год један народ обиљежава страдање они други би да нешто покваре.

        - Не споримо да је у Сребреници извршен страшан злочин а зашто нико не призна да су овде убијени Срби из свих околних села. Срби су у прошлом веку највише страдали и изгубили готово пола своје популације - нагласио је Додик и нагласио да су Срби увек делили слободу са другим народима те да неће и не желе да им ико намеће БиХ  какву не желе. 

        Он је апеловао на власти Бихаћа да дозволе Србима да на месту страдања на Гаравицама изграде храм а не да се то место претвара у сметлиште. 

        - Срби нису народ мржње али не дозвољавам да било ко ниподаштава наше жртве. Нека власти Бихаћа назову улице како хоће, ми им то не споримо иако нас вређа. Али, нека овај простор дају да уредимо са сећањем на наше жртве - рекао је Додик.

        Власти Бихаћа желе да улицу која води до Гаравица посвете жртвама Сребренице. 

        Осим неколико десетина потомака убијених који су дошли из околних бихаћких села да се помоле за најмилије убијене на Гаравицама, комеморацији су присуствовали и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, председник Уједињене Српске Ненад Стевандић те представници бројних удружења.

        На Гаравицама код Бихаћа усташе су мучки убиле 12.000 Срба и 13 Јевреја и то место је одмах иза Јасеновца и Јадовног проглашено једним од највећих стратишта у Другом светском рату.

        Гаравице су спомен-подручје под заштитом БиХ.

        Потомци страдалих Срба су уз подршку црквених старешина у априлу прошле године покренули иницијативу за изградњу православног храма на овом подручју.

        https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/dodik-bihac-da-dozvoli-izgradnju-hrama-na-garavicama/293361

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари