Додик: Судбина БиХ је у дијалогу домаћих политичара у констелацији Ердоган-Вучић-Милановић

ЗАХВАЛИО СЕ ПРЕДСЕДНИЦИМА СРБИЈЕ И ТУРСКЕ НА ЗАЛАГАЊУ ЗА ПОШТОВАЊЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

* „Прошле године, приликом сусрета са Ердоганом у Сарајеву, указао сам да је ситуацију у БиХ могуће решити кроз посредовање Ердогана, Вучића Милановића. И сада сам мишљења да би они могли да допринесу да дође до дијалога политичих представника три конститутивна народа у БиХ и решавања актуелне ситуације. Било чије друго мешање у дешавања у БиХ неће донети ништа добро

* „Изјава посланика ПДП у Народној скупштини Јелене Тривић да са Кристијаном Шмитом треба разговарати, више од дилетантизма у политици. То говори да овај народ треба да буде опрезан јер је доказ издајничке политике. То је највидљивији начин издаје

* Синиша Ђорђевић, председник ПДП 1999 која има једног посланика (Славка Глигорића) у НС РС, изјавио након потписивања споразума са СНДС: „Све што СНСД буде доносио у оквиру и у интересу очувања Српске подржаћемо, иако нећемо учествовати у власти у Републици... Додик је кохезиони, а не реметилачки фактор на овим просторима. Сада треба бити уз Додика, јер се на муци познају јунаци"

_____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поздравио је разговор председника Србије Александра Вучића и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и о ситуацији у БиХ и њихово залагање за поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

       „Захвалан сам им на томе и подржавам настојање да се дијалогом дође до рјшења у БиХ, што су јуче и иницирали председници Вучић и Ердоган. Република Српска све време јасно се залаже за поштовање Дејтонског споразума и дијалог политичких представника три конститутивна народа у БиХ. Ни у једном моменту Република Српска није угрозила мир и стабилност у БиХ, нити нам је то била намера, већ инсистирамо на поштовању Устава БиХ и онога што је потписано у Дејтону", рекао је Додик Срни замољен да прокоментарише јучерашњи разговор Вучића и Ердогана о стању у БиХ.

       Додик је нагласио да је дијалог једино решење за превазилажење свих проблема у БиХ.

       Подсетио је да је прошле године, приликом сусрета са Ердоганом у Сарајеву, указао да је ситуацију у БиХ могуће решити кроз посредовање председника Турске Ердогана, председника Србије Вучића и Хрватске Зорана Милановића.

       „И сада сам мишљења да би они могли да допринесу да дође до дијалога политичих представника три конститутивна народа у БиХ и решавања актуелне ситуације. Било чије друго мешање у дешавања у БиХ неће донети ништа добро. Судбина БиХ је у дијалогу домаћих политичара у констелацији Ердоган, Вучић и Милановић", поручио је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ сматра да је изјава посланика ПДП-а у Народној скупштини Јелене Тривић да са Кристијаном Шмитом треба разговарати, више од дилетантизма у политици.

Јелена Тривић са својима, без

којих не би "намигивала" Шмиту

       Додик је нагласио да то говори да овај народ треба да буде опрезан, као и да је доказ издајничке политике.

       „Ово је највидљивији начин издаје. Дати право странцу да управља нашим животима, када смо сведоци мноштва лоших потеза и одлука које су странци чинили према српском народу, далеко је више од политичке наивности".

       Према његовим речима, то нема везе са политичком ни правном логиком.

       „Разговарати са човеком који нема формално именовање Савета безбедности и спроведену процедуру предвиђену Анексом 10 Дејтонском споразума и дати му на тај начин легитимитет је - драматично кршење Дејтонског споразума", тврди Додик.

       Истиче да је то озбиљно политичко неискуство и покушај да се некоме допаднете или да се очувају полуге које постоје у вези са тим фактором који долази са неке друге стране.

       „То је једна потпуно непотребна ствар. Озбиљни политичари и државници никада не би дозволили да им странац, без процедуре предвиђене међународним правом, дође и управља", нагласио је Додик.

       Рекао је да не може да прихватим разговор са Шмитом, јер би га то легитимисало.

       „То би значило да он може, као и (бивши високи представник Валентин) Инцко, да сутра наметне било који закон и онда каже `Шта хоћете? Ви сте нас прихватили?!`. Ето, ми га не прихватамо", истакао је Додик.

Ердоган води велику земљу,

а разуме ситуацију у БиХ

       Додик је изјавио је да званични ставови председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана указују да разуме ситуацију у БиХ, те да му је захвалан за подршку успостављању дијалога између конститутивних народа.

       Додик је, коментаришући састанак Ердогана са председником Србије Александром Вучићем на којем је разговарано о ситуацији у БиХ, истакао да је обојици државника захвалан за залагање да се успостави дијалог.

       „Ердоган је државник велике државе и показао је способност да је води у тешким и изазовним временима и, као што се може приметити у последњих неколико година, његов став је такав да ситуацији у БиХ не приступа селективно, подржавајући само Бошњаке, мада ми разумемо да у крајњој инстанци можемо увек очекивати више симпатија на тој страни", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Изразио је задовољство што Ердоган у званичним ставовима показује да разуме ситуацију и других конститутивних народа и ентитета у БиХ, као и да је потребно очувати Дејтонски споразум, без обзира на неке мањкавости које има, као и дијалог и договор три конститутивна народа.

Славко Глигорић

       „Захвалан сам Вучићу и Ердогану, али и (председнику Хрватске Зорану) Милановићу, што подржавају успостављању дијалога. (Лидер ХДЗ-а) Драган Човић и ја смо за разговоре, а једини који је одбио да се до њих дође је Бакир Изетбеговић. А како ће он сада реаговати - не желим да спекулишем", каже Додик.

Сарадња са ПДП 1990 у интересу Српске

       Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је СНСД са ПДП 1999 потписао споразум о принципима заједничког политичког деловања који предвиђа и дефинише међусобну страначку сарадњу у интересу Републике Српске.

       Додик је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да је ПДП 1999 парламентарна партија у Српској, с обзиром да у Народној скупштини има посланика Славка Глигорића.

       „Они су спремни да буду дио наше парламентарне коалиције на републичком нивоу што је важно у актуелном и доста турбулентном тренутку у коме се налазимо када је ријеч о дешавањима у БиХ и региону", рекао је Додик.

       Он је изразио задовољство потписаним споразумом, те је додао да СНСД и ПДП 1999 деле исте вредности и процене у вези са ситуацијом у Српској и БиХ.

       „Сматрамо да стабилизација Српске мора почети од јачања њених институција, а долазак посланика Глигорића је за нас велики доказ управо такве једне политике. Сматрамо да је ово добро за укупне политичке односе и развој у Српској и БиХ", рекао је Додик.

       Председник ПДП 1999 Синиша Ђорђевић је рекао да ова партија баштини кохезионе политике које ће се водити у интересу и у корист очувања Српске.

       „Све што СНСД буде доносио у оквиру и у интересу очувања Српске подржаћемо, иако нећемо учествовати у власти у Републици", рекао је Ђорђевић.

       Он је навео да су апсурдне опозиционе приче, попут СДС-ове, да је Милорад Додик реметилачки, а не кохезиони фактор на овим просторима.

       Ђорђевић је рекао да је актуелни ПДП, нажалост, постао партија политичког конфликта, а не помирења.

       Он је поводом увођења америчких санкција лидеру СНСД-а рекао да у овом тренутку треба бити уз Милорада Додика, јер се "на муци познају јунаци".

       Потписивању споразума присуствовали су потпредседник СНСД-а Жељка Цвијановић, те посланик у парламенту Српске Славко Глигорић.

       Споразум је потписан у просторијама Секретаријата СНСД-а

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари