Додик: Српској је важно да је Србија стабилна, али је већ преживела неке дестабилизације у Србији

ИЗ ИНТЕРВЈУА РТРС СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ

* „Стабилна Српска је трн у оку политичком Сарајеву и међународним актерима. Муслимани хоће да нас натерају на промене политичког система који подразумијева да се БиХ уреди као грађански систем у коме ће драматична мањина бити Срби и Хрвати. Зашто стално траже нешто што је немогуће? Неће ни Срби ни Хрвати да мењају Устав. Поготово неће пристати на то да им се редукују права

* „Нисам ничији играч, већ човек српског народа и Републике Српске. У сфери је фантазије прича да се Српска тајно припрема за отцепљење и да ми је то наложио руски председник Владимир Путин. Причао сам са њим двадесетак пута и чак сам једном покушао и да га придобијем па сам му рекао: `молим Вас председниче, када будете делили или равнали овај свет, припазите на нас`, на шта се он насмејао"

*  Упитан колико су за Српску важни избори у Србији, рекао је: „Увек су важни јер је нама важно да Србија има стабилну власт. А, стабилна власт је управо ова коју сада предводи Вучић. Било каква промена би дестабилизовала Србију. Ако се Србија дестабилизује, онда смо и ми овде у мало тежем положају. Мада смо ми преживели и дестабилизације Србије. Ми то не волимо - волимо да Србија иде, и она иде. Али, свакако мислим да је веома важно да ми водимо овде нашу политику и да имамо наше одговоре

* Нагласио да Тужилаштво БиХ, које је нелегална институција,  нема основа да води истрагу против њега у вези са кредитом за некретнину у Београду: “Моје је да одговарам на доказе, а немају доказа ни за шта. Не могу да верујем да су озбиљни тужиоци могли да ставе на папир ствари попут тога да сам злоупотребио службени положај јер сам отворио рачун на физичко лице у пословној банци. Каква је то злоупотреба положаја?!

________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик у рекао је да је стабилна Република Српска трн у оку политичком Сарајеву и међународним актерима, додајући да не престају напори да се у Српској вештачки индукује криза.

       Један од тих покушаја су, упозорава, преговори о измјенама Изборног закона у БиХ.

       Додик каже да док год Бошњаци узурпирају права хрватском народу да бирају свог представника, шаљу својеврсну поруку и Србима.

       - У свему овоме муслимани хоће да нас натерају на промене политичког система који подразумева да се БиХ уреди као грађански систем у коме ће драматична мањина бити Срби и Хрвати. Зашто стално траже нешто што је немогуће? Неће ни Срби ни Хрвати да мењају Устав. Поготово неће пристати на то да им се редукују права - истакао је Додик, поручивши да ће увек оспоравати кршење Дејтонског споразума.

       Он је нагласио да поштујте слово Дејтонског споразума.

       - Никада нисам оспорио наше присуство у БиХ у складу са словом Дејтонског споразума, а оспораваћу увек кршење Дејтонског споразума - рекао је Додик.

       "Ја сам овде задужен за овај народ. Да смо попустили и дали да униште Дејтонски споразум нас овде не би било", рекао је Додик.

       - Конститутивни народи морају да буду изражени кроз све процедуре и кроз све системе. Хоћете да кажете да то што је /члан Председништва БиХ Жељко/ Комшић изабран није злоупотреба? Сви кажу да јесте", рекао је Додик.

Прича о отцепљењу Српске по налогу

Путина је у сфери фантазије

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је и да није ничији играч, већ човек српског народа и Републике Српске, те да је у сфери фантазије прича да се Српска тајно припрема за отцепљење и да му је то наложио руски председник Владимир Путин.

       „Причао сам са Путином двадесетак пута и чак сам једном покушао и да га придобијем па сам му рекао: `молим Вас председниче, када будете делили или равнали овај свет, припазите на нас`, на шта се он насмијао", рекао је Додик за РТРС.

       Додик сматра да је Украјина колатерална штета глобалних односа и да је Русија интервенисала како би заштитила значајан број Руса који живе у Украјини и обезбедила им права.

       "Њима је пре само годину дана садашњи председник забранио употребу руског језика. То би исто било као да нама неко овде забрани употребу српског језика", истакао је Додик.

       Упитан колико су за Републику Српску важни избори у Србији, рекао је:

       - Увек су важни јер је нама важно да Србија има стабилну власт. А, стабилна власт је управо ова коју сада предводи Вучић - у погледу стабилизације институција и регионалног и међународног положаја Србије. Било каква промена у том погледу би дестабилизовала Србију. Ако се Србија дестабилизује, онда смо и ми овде у мало тежем положају него што јесмо. Мада смо ми преживели и дестабилизације Србије. Ми то не волимо - волимо да Србија иде, и она иде. Али, свакако мислим да је веома важно да ми водимо овде нашу политику и да имамо наше одговоре.

Нема основа за истрагу, Суд и Тужилаштво

БиХ илегалне организације

       Додик је изјавио да Тужилаштво БиХ нема основа да води истрагу против њега у вези са кредитом за некретнину у Београду.

       “Моје је да одговарам на доказе, а немају доказа ни за шта”, рекао је Додик за РТРС.

       Додик каже да не може да верује да су озбиљни тужиоци могли да ставе на папир ствари попут тога да је злоупотребио службени положај јер је отворио рачун на физичко лице у пословној банци.

       “Каква је то злоупотреба положаја”, питао је Додик.

       Навео је да је направио уговор да се тај објекат - некретнина у Београду - да у закуп и договорио авансно плаћање.

       „Када су они мени уплатили аванс, ја сам тај аванс из Комерцијалне банке уплатио Павловић банци да би се раздуживао кредит”, појаснио је Додик.     

       - Они тврде да сам ја то решио путем кеша. Прво морају доказати одакле ми кеш и из које криминалне радње сам имао тај кеш. Они то не могу да докажу и остају даље у томе”, каже Додик.

       Поновио је да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставни основ и да су то илегалне организације.

       “Једног дана ће се појавити органи власти на овим просторима у целини у БиХ или појединачно који ће поништити све ово што они раде”, истакао је Додик.

       Рекао је да је пристао да иде у Тужилаштво БиХ да не би дозволио даље спекулације на ову тему.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари