Додик: Српска неће дозволити дa јој Сарајево поквари односе са Русијом

УПОЗОРИО ДА БИ НАЈБОЉЕ БИЛО ДА БиХ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ ОСТАНЕ – НЕУТРАЛНА

* Подсетио на Бизмаркове речи да снага Русије може бити подривена само ако се од ње одвоји Украјина, па нагласио: „Ми из Републике Српске и ја не можемо да дозволимо да се донесе било која одлука или било које тумачење које би ишло на штету или помрсило наше односе са Русијом“    

* Оценио да је најпотребније да Америка, Русија, Кина и ЕУ седну и да се договоре о некој новој одрживој политици у наредним деценијама, која би могла да одржи свет мирним

_______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је најбоље да БиХ остане неутрална у вези са дешавањима у Украјини и да Република Српска неће дозволити да се донесе одлука која ће на било који начин покварити односе са Русијом.

       Додик је рекао да се политика искључивања из интеграција са НАТО структурама показала као исправна, те да је за БиХ најбоље да остане изван.

       Коментаришући дешавања између Русије и Украјине и однос БиХ према томе, Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву појаснио да су политике које су вођене на том плану биле стратешки исправне и одмерене, те да су дале ефекат.

       - Да смо којим случајем део НАТО-а и да дође до сукоба - били бисмо приморани да партиципирамо у том делу, а то не би било исправно и добро за било кога у БиХ - истакао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ сматра да је најбоље да се конституише став да БиХ неће бити та која ће се сврставати на било коју страну, нити да ће било кога пратити у ставовима.

       - Позиционирање мојих колега и јавности у ФБиХ је познато. Ми из Републике Српске и ја не можемо да дозволимо да се донесе било која одлука или било које тумачење које би ишло на штету или помрсило наше односе са Русијом - поручио је Додик.

       Истакао је да постоји доста опречних информација, тако да се не може стварно знати шта се тамо дешава, али сматра да треба да се осигура политика мира и стабилности.

       - Апсолутно сам уверен да је део политика које се воде на Западу део укупне стартешке оријентације која се може видети у ономе што је већ давно рекао (први канцелар немачког царства Ото фон) Бизмарк да снага Русије може бити поткопана само ако се од ње одвоји Украјина - навео је Додик.

       Они који желе да то ураде, каже он, не само да их морају одвојити, већ Украјину морају супротставити Русији, те додаје како верује да постоје они који сматрају да би такве политике требало спроводити и овде.

       Додик је истакао да не прихвата непринципијелно понашање и изношење ставова у којима дио међународног фактора говори да је то кршење међународног права.

       - Не улазећи у причу шта Русија ради, не улазећи у причу о том односу, не стављајући се ни на једну страну, сматрам да само они који су принципијелно за поштовање међународног права, могу о томе да причају - поручио је Додик.

       Он је указао да и овде није било принципијелности од неких земаља Запада, наводећи пример бомбардовања Србије без одлуке УН, да је самопроглашеном Косову признат статус независне државе без воље Србије, али и кршење Дејтонског споразума који је доведен у позицију да је готово нестао и да нема његове суштине.

       Кршење међународног права, каже Додик, јесте и чињеница да овде постоји човек који се представља као високи представник.

       Додик је рекао да је најпотребније да Америка, Русија, Кина и ЕУ седну и да се договоре о некој новој одрживој политици у наредним деценијама, која би могла да одржи свет мирним, а не да се доводи у позицију да се стрепи и да се из калкулација покуша дестабилизовати цео свет.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари