Додик: Српска и Србија само заједно могу да одговоре на изазове пред којима је српски народ

НА КРФУ РЕКАО ДА ЈЕ ГРЧКА СИМБОЛ СРПСКОГ СТРАДАЊА И ВАСКРСНУЋА

* Поводом повлачења српске војске на Крф и пробоја Солунског фронта српски члан Председништва БиХ рекао: „Грчка за српски народ свето место. Грчка је наш Јерусалим. Овде су Срби још у 12. веку пронашли своје духовно уточиште на Светој Гори

* Посебно је нагласио: „Одајемо почаст свим српским борцима, њиховим страдањима, не заборављамо њихово херојство и голготе кроз које су прошли. На тај начин не сећамо се само наших предака, очева, дедова, мајки и бака, него показујемо и српско јединство, јер само јединствен, овај наш народ, мали по броју, а велики по херојским делима, може опстати

____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је на Крфу да је српски народ последњих година изложен сталним изазовима, а да је тренутно један од највећих изазова - Космет.

        "Само јединствени и држећи се заједно - Република Српска и Србија могу да одговоре на те изазове. Јединство српског народа је неопходно, јер само тако можемо сачувати наш народ, наш идентитет и нашу слободу", истакао је Додик на церемонији обележавању годишњице повлачења српске војске преко Албаније, Битке на Кајмакчалану и пробоја Солунског фронта.

        Он је подсетио да у последњих неколико година Република Српска и Србија заједно обележавају све велике датуме из српске историје.

        "Одајемо почаст свим српским борцима, њиховим страдањима, не заборављамо њихово херојство и голготе кроз које су прошли. На тај начин не сећамо се само наших предака, очева, дедова, мајки и бака, него показујемо и српско јединство, јер само јединствен, овај наш народ, мали по броју, а велики по херојским делима, може опстати", поручио је српски члан Председништва БиХ.

        Он је нагласио да је Грчка за српски народ свето место. "Грчка је наш Јерусалим. Овде су Срби још у 12. веку пронашли своје духовно уточиште на Светој Гори", истакао је Додик.

        Он је рекао да је Грчка и симбол страдања и васкрсење српског народа. 

        "Пре нешто више од 103 године, овде на Крфу, на 'Острву спаса', како га ми Срби још зовемо, своје уточиште од албанске голготе потражило је више од 150.000 измучених, рањених, гладних српских војника и цивила. Многи од њих свој коначни спокој пронашли су овдје, сахрањени у 'хумкама у туђини' и Плавој гробници, 'храму тајанства' гдје 'влада бескрајна тишина'", рекао је Додик.

        Раније данас српски члан Председништва БиХ положио је венце на централни саркофаг у Маузолеју, где је обављен и верски обред, а потом на Морнаричком крсту који се налази на узвишењу недалеко од Маузолеја, и у Плаву гробницу.

        Након тога, Додик је, заједно са представницима града Крфа, посетио музеј "Српска кућа", где га је дочекао кустос Љубомир Сарамандић.

        Пробој Солунског фронта био је одлучујући за слом централних сила у Првом светском рату и његово окончање. Представља најдуже припреману војну акцију у историји ратовања која је, бриљантно изведеним стратешким предвиђањима и операцијама, задивила цео свет, па и противнике.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари