Додик: Српска ће формирати жандармерију – то није питање странаца

„ГРЕШЕ СВИ КОЈИ МИСЛЕ ДА БиХ НЕ МОЖЕ ДА СЕ (ПОНОВО) РАСПАДНЕ – ТО СЕ ВЕЋ ДЕСИЛО“

* „У Републици Српској неће бити ниједан мигрантски центар. Инцкова Аустрија је поставила ограду, а он нама прича да Српска има простора за смјештај миграната“

* БиХ требало да буде подељена 1995. године јер бисмо досад имали стабилна и уређена друштва, а тренутно сви народи акумулирају незадовољство БиХ. Та акумулација постаје терет за кретање. Не може се то решити испуштањем акумулације... Када би се у БиХ уважавала воља свих, Срба, Хрвата и Бошњака и два ентитета - можда би и постојала шанса за њу

         * Разградња Дејтонског споразума почела је већ чином његовог потписивања, увек на штету РС, никада науштрб Сарајева. А од нас су очекивали тек аплаузе... Прича је требало да заврши нестанком РС. Они сада мисле да треба преживети Додика и његову гарнитуру док не дође нека друга која ће направити неке тобож светске визије, а које треба да умање снагу РС

* Нека ми неко покаже једну одлуку коју је Сарајево донело, а да је она користила Републици Српској... Показује се да БиХ никако не може да се успостави... Волeо бих да ми неко нађе пример на ком се демантује чињеница да је БиХ све више у парализи... Све што се дешава управо потврђује да је реч о пропалој држави. Зато морамо остати у политици јачања суверенитета РС

__________________________________________________________________________

         СРПСКИ  члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће жандармерија бити успостављена у Републици Српској и да то није питање странаца.

         Додик је рекао да ће Жандармерија моћи да делује на целом простору Републике Српске, док то резервни састав полиције не би радио.

         "Мало више ће нас коштати, али биће далеко ефикасније", рекао је Додик за "Политику".

         Он је поновио да у Републици Српској неће бити ниједан мигрантски центар, те упитао какве везе са мигрантском кризом има Савјет за спровођење мира, који је недавно одржао седницу после које је високи представник рекао да Српска има простора да смести избеглице.

         "Инцкова Аустрија је поставила ограду, а нама прича шта треба да радимо", рекао је Додик.

         Он је истакао да Савет за спровођење мира "може сто пута да одржава седнице" и да се ништа неће променити у оном што напишу високи представник и група окупљена око њега.

         "Ставове ПИК-а годинама не читам", додао је Додик, који је напоменуо да то тело није ни предвиђено Дејтонским споразумом.

         Додик је подсетио на Инцкова помињања бонских овлаштења у Савету безбедности УН, те истакао како га провоцира да покуша.

         "Инцко је можда позван и да одговори зашто нас нема као у Израелу, узимајући у обзир страдање нашег народа у минулом веку. Нема нас јер смо гинули у ратовима, протеривани, јер нас је збрисало етничко чишћење, а НДХ је учинила све да нас затре. Али то не значи да ће било ко нашу земљу насељавати људима који нису добродошли у њиховим земљама", закључио је Додик.

         Он је оценио за данашњу "Политику" да је БиХ требало да буде подељена 1995. године и да би, како је истакао, досад имали стабилна и уређена друштва, а да тренутно сви народи акумулирају незадовољство БиХ.

         "Та акумулација постаје терет за кретање. Не може се то решити испуштањем акумулације", каже Додик додајући да када би се у БиХ уважавала воља свих, Срба, Хрвата и Бошњака и два ентитета можда би и постојала шанса за њу.

         Разградња Дејтонског споразума почела је, како је навео, већ чином његовог потписивања, увек "на штету РС, никада науштрб Сарајева. А од нас су очекивали тек аплаузе".

         Додик каже да је таква пракса морала да буде заустављена 2007. године, али тврди да се та матрица и образац понашања и даље задржавају у неким главама, иако се реалност променила.

         "Прича је требало да заврши нестанком РС. Они сада мисле да треба преживети Додика и његову гарнитуру док не дође нека друга која ће направити неке тобож светске визије, а које треба да умање снагу РС", рекао је Додик.

         Он би, како наводи, волео да види да неко покаже једну одлуку коју је Сарајево донело, а да је она користила Републици Српској.

         Према Додиковим речима, бошњачки политички лидери не желе наставак евроинтеграција, јер кад уђете у кандидатски статус, онда нема високог представника или је његова улога потпуно маргинализована.

         Како је рекао, створено је нешто што је требало да настави орбиту на принципима бивше земље, само на другим основама и уз значајно међунардоно присуство.

         "Наравно то клеца", нагласио је Додик и додаје да они и даље одржавају мисао да је то због неких локалних људи или неразумевања, гурајући изнова исту причу с новим актерима.

         "Али се показује да БиХ никако не може да се успостави", рекао је Додик.

         "Волео бих да ми неко нађе пример на ком се демантује чињеница да је БиХ све више у парализи", рекао је Додик, наводећи да све што се дешава управо потврђује да је реч о "пропалој држави".

         "Ми морамо остати у политици јачања суверенитета РС. И да оспоримо сваку врсту преноса надлежности која се десила без наше воље или притиском", рекао је Додик.

         Каже и да се веровање странцима испоставило као највећи промашај.

         Он поручује да су у заблуди они који олако потежу аргументацију да БиХ не може да се распадне, јер, како је рекао, то се већ десило.

         БиХ се, каже Додик, распала на немогућности да успе.

         "Федерација БиХ не функционише, деградирају се избори, Бошњаци бирају погодног Хрвата и то хоће да наметну и Србима", навео је Додик.

         Они који седе у Сарајеву у име Срба не смеју да дозволе да се деградирају стечена права у одлучивању, нагласио је он.

         Може три пута мање да нас има, али уз овај систем одлучивања увек ћемо заштити свој народ и Републику, рекао је Додик.      

         "Мора постојати базични договор три народа, а њега нема. То је доказ да државе нема", закључио је Додик у разговору за Политику.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари