Додик: Шолцове тврдње су лажне – Српска не води сецесионистичку политику

 «ВАЖНО ЈЕ ШТО СЕ ВУЧИЋ У БЕРЛИНУ ОСВРНУО НА СИТУАЦИЈУ У БиХ - ВЕОМА САМ МУ ЗАХВАЛАН НА ТОМЕ»

* „Доста је демагошких флоскула! Не постоји ниједан акт којим би се могле доказати такве неистине које би да сталним понављањем постану истина»

* «Канцелар Шолц је говорио и о владавини права за коју изгледа сматра да је привилегија само моћних држава, јер како онда објаснити чињеницу да та иста Немачка подржава Кристијана Шмита који је мимо свих правних претпоставки дошао у БиХ и рекао `ја сам високи представник`"

_________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик одбацио је оптужбе немачког канцелара Олафа Шолца да води сецесионистичку политику, истичући да не схвата како један важан државник може олако да износи лажне наративе који су резултат муслиманске пропаганде.

       "Република Српска, нити било ко у њој не води сецесионистичку политику, нити постоји иједан акт којим би се могле доказати такве неистине које би да сталним понављањем постану истина", рекао је Додик у изјави Срни.

       Додик је навео да је изненађен да је немачки канцелар тако олако изнео непроверене квалификације, јер се ипак ради о канцелару најмоћније државе у ЕУ и поновио да је нетачна Шолцова изјава о наводној сецесији и његовој улози у томе.

       "Канцелар Шолц је говорио и о владавини права за коју изгледа сматра да је привилегија само моћних држава, јер како онда објаснити чињеницу да та иста Немачка подржава Кристијана Шмита који је мимо свих правних претпоставки дошао у БиХ и рекао `ја сам високи представник`", оцијенио је Додик.

       Ако ћемо се понашати принципијело, каже Додик, владавина права требало би да буде императив како у Немачкој, тако и у БиХ. "У супротном - флоскуле о владавини права су демагошке лекције, у овом случају уваженог канцелара", истакао је српски члан Председништва.

       Према његовим речима, Република Српска се бори за уставну позицију и слово Устава, што свакако чини и њемачки канцелар у својој земљи.

       "БиХ нема високог представника именованог у складу са правом, односно Анексом 10 Дејтонског споразума, чији гарант и свједок је и Њемачка. Зато су ми неразумне и несхватљиве тврдње уваженог канцелара Шолца", нагласио је Додик.

       Он је поручио да Република Српска остаје привржена Уставу БиХ и Дејтонском споразуму, а да моћни могу да наставе свој перформанс.

       "Веома је важно што је председник /Србије/ Александар Вучић имао прилику да се осврне на ситуацију у БиХ и веома сам му захвалан на томе", рекао је Додик.  

       (Срна)

      

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари