Додик: Сарајево жели муслиманску БиХ, наметање Запада је - инквизиција

ОСВРНУО СЕ НА ИЗЈАВУ МАЈКЛА МАРФИЈА О „ПРОГРАМСКИМ ЦИЉЕВИМА САД“ У БиХ

* „Сједињене Државе, Брисел и Лондон имају прфекомеран утицај у БиХ. Они БиХ сматрају својом окупираном или заузетом територијом, само очекују да се понашате тако да прихватите оно што они кажу. Они уводе санкције, говоре шта ко треба да чини"

* „За њих је проблем када кажемо да ћемо решавати сва питања у БиХ у складу са Уставом. Амерички изасланик Габријел Ескобар у разговору ми је јасно поручио да је актуелна политика важнија од Устава. Рекао ми је да пустим закон и Устав, да је важно да се подржавају политике. Када сам одбио, онда сам био на удару за санкције. То је тај свет, ја тај свет не прихватам. То је инквизиција

* „Последице по нашу економију нису мале. Како ће то односити за неколико година или месеци, не можемо да проценимо. Ово је тешко и занимљиво време, али сачувати мир, питање је свих нас и наших живота

* „Србија у неком државотворном територијалном смислу наравно перципира Косово као једно од важних питања. Али, најважније национално питање Србије је Република Српска где живи милион Срба. То сада у Србији разумеју боље него што је то било раније”

_________________________________________________________

       КАДА би било ко, макар и мање стручан, извршио анализу утицаја, видио би да је у БиХ прекомеран утицај САД, Брисела и Лондона, оценио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       "Они БиХ сматрају својом окупираном или заузетом територијом, само очекују да се понашате тако да прихватите оно што они кажу. Они уводе санкције, говоре шта ко треба да чини", рекао је Додик, поводом изјаве америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија који је говорио о програмским циљевима САД у наредном периоду.

       Додик је истакао да они кажу да је проблем када кажемо да ћемо решавати сва питања у БиХ у складу са Уставом.

       Он је истакао да му је амерички изасланик Габријел Ескобар у разговору јасно поручио да је актуелна политика важнија од Устава.

       Додик је рекао како му је Ескобар рекао да пусти закон, Устав, да је важно да се подржавају политике.

       „Када сам одбио, онда сам био на удару за санкције. То је тај свет, ја тај свет не прихватам. Он није објективан. То је инквизиција", рекао је Додик новинарима.

       Како ће се то одвијати, Додик каже да тек треба да се види, али сматра да о свему треба да се отворено говори, наводећи да је данас нова ера.

       „Последице по нашу економију нису мале. Како ће то односити за неколико година или месеци, не можемо да проценимо. Ово је тешко и занимљиво време, али сачувати мир, питање је свих нас и наших живота", рекао је Додик.

       Он сматра да ће Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ 2. маја донети одлуку о одржавању општих избора 2. октобра, али ће онда калкулисати да ли ће их померати или не.

       “То ће бити у функцији процене центара који руководе ЦИК-ом”, изјавио је Додик.

Источно Сарајево

       Према његовим речима, то је још један нонсенс у БиХ да 2. маја буде објављено да се избори одржавају 2. октобра, а онда крајем маја или почетком јуна да буду померени за 45 дана.

       “То нема нигде на свету”, истакао је српски члан Председништва БиХ.

       Он је за РТВ Источно Сарајево напоменуо да је уобичајено да изборе расписују парламент, председник или Влада, а само у БиХ ЦИК, за који је рекао да га подржавају странци и да је конципиран тако да креира политички амбијент, што нема нигде.

       Додик је подсетио да је одлукама ОЕБС-а и високог представника Републици Српској отето право на изборе, као један од елемената који утиче на кредибилитет сваке државе, па и Републике Српске.

       “Често се питам - како је могуће да БиХ преживи?”, упитао је Додик и навео да овакву БиХ не желе ни Срби ни Хрвати, а колико види - ни муслимани.

„Хрвати су изласком на референдум 1992.

донели за себе самоубиствену одлуку“

       Он је рекао да муслимани желе БиХ за себе, са федералним Сарајевом из којег су протјерали Србе, а у којем више нема ни Хрвата.

       “Муслиманско Сарајево жели политичку и институционалну доминацију, а ми који у томе морамо да партиципирамо да долазимо тамо”, рекао је Додик.

       Према његовим речима, Хрвати су одлуком да 1992. године изађу на референдум о независности БиХ донели самоубилачку одлуку у политичком смислу и због тога су трајно незадовољни, што сад покушавају да исправе.

       Говорећи о положају Срба и Републике Српске, Додик је навео да се институције Српске опиру бројним притисцима за додатну девастацију мировног споразума у циљу изградње муслиманске БиХ.

       Додик је истакао да БиХ нема шансу и да су Срби натерани на неку врсту трпељивости како би сачували мир, као и због политичких околности и чињенице да велики играју велике своје игре овде. 

„Хоћемо брзу цесту од Вишеграда до Требиња“

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио да је у изради студија саобраћајне инфраструктуре Републике Српске којом ће ова област бити потпуно уређена.

       „Желимо да урадимо да конекција брзе цесте која иде од Вишеграда према Источном Сарајеву повучемо према Рудом, спустимо територијом Републике Српске према Фочи и даље према Требињу. То ће бити приоритет у рангу свих комуникацијских путева који правимо у Републици Српској”, рекао је Додик.

       Он је истакао да је немогуће све то реализовати за пар година, те да је реч о генерацијском послу.

       Додик је навео и да се ради на пројектима изградње треће коловозне траке преко Романије, изградњи гондоле Пале-Јахорина, реконструкцији магистралних путева Фоча-Тјентиште и Фоча–Шћепан поље, изградњи зграде Ректората и Музичке академије у Источном Сарајеву, те пробијању тунела који би се побољшала комуникација између општина Источно Ново Сарајево и Пале.

       „Све су то живи пројекти на којима се ради. Мора се од нечега кренути јер је понекад довољно и да се о нечему говори јер се и тако врши притисак да почне да се ради”, рекао је Додик за РТВ Источно Сарајево.

       Навео је да је Република Српска када је СНСД дошао на власт имала бруто домаћи производ од четири милијарде КМ, а данас износи 13 милијарди.

       Кад је ријеч о односима Србије и Републике Српске, Додик је истакао да је то животно питање.

       „Србија у неком државотворном територијалном смислу наравно перципира Косово као једно од важних питања. Али, најважније национално питање Србије је Република Српска где живи милион Срба. То сада у Србији разумeју боље него што је то било раније”, сматра Додик.

       Он је указао на то да се Србија променила и да данас има потенцијал да нешто учини у смислу развијања односа.

       „Ти односи су данас најбољи могући. Председник Србије Александар Вучић имао је емпатију и разумевање, али исто тако су буџетска средстава Србије повећана и може се ту помоћи”, рекао је Додик.

       Он је истакао да је подједнако важна и политичка подршка Републике Српске процесима који су везани за саму Србију, али и подршка Србије Дејтонском мировном споразуму.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари