Додик: САД и Британија се енормно мешају у ствари БиХ, борба више није политичка већ - егзистенцијална

УПЛИТАЊЕ СТРАНАЦА ЈЕ ДОКАЗ ДА ЈЕ БиХ - ЗЕМЉА ПРОТЕКТОРАТА

* Лидер СНСД након консултација унутар владајуће коалиције: „Постоји мешање у конкретна питања која се тичу суверенитета једне земље. Странци су без разлога дуго задржани у оперативном вођењу послова у овој земљи и апсолутно су претерали у много чему

* „Лажу они који говоре да су претње мојој безбедности глупости. А када кажу да нема ништа од тога - то значи да врше прегруписавање

* Навео да је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савета министара БиХ, од команданта ЕУФОР тражио да причају на ту тему, али да одговор из ЕУФОР није добио

______________________________________________________

       OЧИГЛЕДНО је да постоји енормно мешање страних земаља - пре свега Велике Британије и САД - у унутрашња питања БиХ и то је само доказ да је БиХ земља протектората, рекао је председник СНСД Милорад Додик након састанка владајуће коалиције у Бањалуци.

       „Постоји мешање у конкректна питања која се тичу суверенитета једне земље. Странци су без разлога дуго задржани у оперативном вођењу послова у овој земљи и апсолутно су претерали у много чему", рекао је Додик.

       Упитан за претње његовој безбедности, српски члан Председништва БиХ рекао је да све зна о томе, али да није његово да говори.

       „Они који кажу да су то глупости, значи да лажу", рекао је Додик и додао да када кажу да нема ништа од тога, то значи да врше прегруписавање.

       Он је додао да су неки пријатељи који нису одавде нашли за сходно да обавесте о томе, на основу чега су предузете мере за разоткривање таквих активности. Такође је навео да је Зоран Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ, од команданта ЕУФОР тражио да причају на ову тему, али одговор из ЕУФОР није добио.

       Додик је изразио задовољство што коалиција која чини власт у Републици Српској остаје јединствена у настојању да креира најбољи могући приступ за предстојеће изборе.

       „Очекујемо да ће Централна изборна комисија БиХ, без обзира што не признајемо њен легитимитет, покушати са различитим малверзацијама како би те изборе довела у позицију апсолутног хаоса. У том погледу остаје нам само да чекамо да видимо на који начин ће се то дешавати", изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка владајуће коалиције.

       Предсједник СНСД је нагласио да се припрема као да ће сутра бити одржани избори и да је на састанку коалиције разговарано како приступити том питању.

       „Позивамо данас народ, а ми ћемо у коалицији увести ванредно стање што се тиче нашег ангажовања, да пажљиво прати како се ко понаша у овом времену. Уверени смо да коалиција има одговорност за Републику Српску и може бити гарант њене сигурности", истакао је Додик.

       Он је напоменуо да се те гаранције не виде на другој страни, те да није реч о политичкој борби него егзистенцијалној.

       Додик је рекао да се коалиција која чини власт сматра обавезаном да штити интересе Републике Српске.

       Он је истакао да је створена "нека атмосфера" јер његов вето у Предсјдништву БиХ није добио подршку у Народној скупштини Републике Српске, указавши да је ту реч о институционалној одговорности, а не о појединачној.

       „Био сам одговоран да то урадим, а Народна скупштина је одлучила да то не учини. Шта да радим, идемо даље. То не значи да нећу у сваком тренутку учинити све и свака следећа тачка која буде на дневном реду ја ћу се тако понашати", рекао је Додик.

Треба да се чује

руски глас разума

       Додик је изјавио  да иако сматра да је Савет за спровођење мира (ПИК) непостојеће тело, Русија треба да остане у њему како би се чуо глас разума.

       „ПИК је самоорганизовано, непостојеће тело. Што се нас тиче, а ни по Дејтонском споразуму нема никакве ингеренције, оно је самонаметнуто и кориштено је са позиције силе", рекао је Додик и додао да такав орган није могао дати овлаштење високом представнику јер није предвиђен Дејтонском споразумом, као ни резолуцијама Савета безбедности.

       Додик подсјећа да се цeo свет налази у превирању и да је немогуће предвидети како ће се то завршити.

       „Ако ме Руси буду питали да ли да изађу из тога, без обзира на мој став да је то тело које не треба БиХ, мислим да треба да остане. Веома је важно да се ту чује глас против неразума који долази од оних који крше Дејтонски споразум и за све окривљују друге", истакао је Додик.

       "Савет безбедности УН је јасан, гласа се са већинама, те је Русија ставила вето, када је Русија хтела да се гласа о високом представнику - они нису хтели. Значи да нема одлуке. Кристијан Шмит нема никаква бонска овлашћења", навео је Додик.

Без обзира на актуелну ситуацију

стање у Српској добро

       Додик је указао да је стање у Републици Српској, без обзира на актуелну ситуацију, добро, подсећајући да ће мајска пензија бити повећана за 10 одсто и да ће се обавити калкулација у вези са повећањем плата.

       „То је наш договор у коалицији. Влада ће на најбољи могући начин одредити динамику. Постоји спремност Владе за тако нешто и ресурси са којима то можемо учинити", рекао је Додик.

       Он сматра да је далеко квалитетније интервенисати са повећањем основних примања, него то чинити неким ад хок уступцима који не дају дугорочне ефекте за све.

       Састанку коалиције су присуствовали председници СНСД Милорад Додик, Социјалистичке партије Петар Ђокић, НДП Драган Чавић, НПС Дарко Бањац, затим заменик председника Демоса Споменка Стевановић, потпредседник Уједињене Српске Милан Петковић, те чланови страначких руководстава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари