Додик пред манастиром Крушедол: Ако Срби забораве `Олују` - нико о њој неће причати

ГОВОРИО НА ЦЕНТРАЛНОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ У „ОЛУЈИ“

Српски члан Председништва БиХ указао и на погром српског народа, који се сада дешава на Косову, и на његов тежак положај у Црној Гори. Па нагласио: „Срби су најстрадалнији народ у прошлом веку“

 „Република Српска не може да буде мета нити се са њом може калкулисати”, рекао је он и додао да њоме неће управљали „ни Бакир Изетбеговић ни амбасадори него српски народ и његови званичници. Српски народ има две државе - Републику Српску и Србију. Републику Српску су сматрали грешком па су хтели да је униште, али нису могли јер је она љубав српског народа”

* Окупљенима се обратио и председник Србије Александар Вучић, а маниестацији су присуствовали и председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске и Србије - Радован Вишковић и Ана Брнабић, председници скупштина Републике Српске  и Србије - Недељко Чубриловић и  Маја Гојковић

______________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик указао је на значај слободе за српски народ на овим просторима, који је у прошлом веку највише страдао.

        "Срби су најстрадалнији народ прошлог века", рекао је Додик испред фрушкогорског Манастира Крушедол на централној манифестацији обележавања Дана сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја" извршеној прије 24 године на Републику Српску Крајину.

        Он је напоменуо да су Срби протерани са својих вековних огњишта из Хрватске, али да су уточиште нашли у Републици Српској и Србији.

        Додик је подсетио да су прошле 24 године од дана када је Хрватска донела одлуку да очисти српски народ из Републике Српске Крајине.   

        Додик је нагласио да Хрвати не би имали снаге да изведу „Олују“ да нису били подстакнути од стране својих ментора  и да нису имали подршку Америке, Велике Британије и Немачке.

        „Тек пети пут смо овде како би доказали да нећемо заборавити Олују а за то треба да захвалимо Александру Вучићу који нам је пружио прилику да о томе говоримо и да то не заборавимо” рекао је Додик и додао да, ако Срби не буду говорили о Олуји, она ће бити заборављена.

        Додик је изјавио да „треба да се окупимо око једине могуће идеје а то је снажна и јака Србија која не ћути и која говори о тешким данима свог страдања”.

        Он је додао да „слобода нашег народа искључиво зависи од тога да ли имамо државу. Где немамо државу осуђени смо на страдање”.

        Додик је оценио да је снага Србије данас таква да она управља миром на Балкану.

        Српски члан Председништва Босне и Херцеговине се осврнуо и на догађања око ентитета из ког долази - Републике Српске.

        „Република Српска не може да буде мета нити се са њом може калкулисати”, рекао је он и додао да њоме неће управљали „ни Бакир Изетбеговић ни амбасадори него српски народ и његови званичници”.

        Он је додао да српски народ има две државе - Републику Српску и Србију.

        „Републику Српску су сматрали грешком па су хтели да је униште, али нису могли јер је она љубав српског народа”, закључио је Милорад Додик на скупу у Крушедолу.       

        Он је указао и на погром српског народа који се сада дешава на Косову, као и на њихов тежак положај у Црној Гори.

        Претходно је жртвама акције "Олује" парастос служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

        На обележавању су интониране химне Републике Српске и Србије.

        Обележавању присуствују председник Србије Александар Вучић, који се такође обратио окупљенима, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске и Србије -Радован Вишковић и Ана Брнабић.

        Међу присутним су и председници Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и Скупштине Србије Маја Гојковић, представници Војске Србије, чланови удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и многобројни грађани.

        Обележавање Дана сећања заједно су организовале Србија и Република Српска.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари