Додик: Погрешио сам што сам 2021. дао сагласност за продужење мандата Еуфора

ОДРЕАГОВАО НА ЗАМЕРКЕ И ПОРЕЂЕЊА НЕМАЧКЕ АМБАСАДОРКЕ МАРГРЕТ УБЕР

* „Затечен сам хушкачком атмосфером, оптужбама и претњама које су се чуле неки дан из Бундестага

* „Ако немачки државни министар пред Бундестагом каже да је Народна скупштина Републике Српске предузела конкретне кораке који воде сецесији и да је то напад на целу Европу, да ли цењена амбасадорка има потребу да јој напише да је то лаж и да Народна скупштина Српске ништа слично није предузела, и да је таква квалификација хајка на један ентитет у БиХ?“

* „Нисам имао ништа против мисије Алтеа, али ако војна возила гледамо крај зграде телевизије, школа и вртића, морамо да се запитамо - о чему се ту ради? Да ли ЕУФОР можда процењује да из тих објеката долазе претње миру и стабилности БиХ?

* „У Бундестагу смо видели острашћеност. Од исте Немачке која нам је послала нацисте са усташама у Другом светском рату. Сада хоће да пошаљу додатне снаге ЕУФОР-а. Они овде не могу доћи без одлуке Председништва!

__________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је након, према речима амбасадора Немачке у БиХ Маргрет Убер, конструктивног разговора са њемачким министром спољних послова Аналеном Бербок затечен хушкачком атмосфером, оптужбама и претњама које су се чуле неки дан из Бундестага.

       - Да занемаримо питање шта уопште немачки Бундестаг има са БиХ, могао бих питати амбасадорку да ли и она стоји иза квалификација које су се неки дан чуле у Бундестагу и да ли је реторика коју смо тамо чули за њу прихватљива - рекао је Додик замољен да прокоментарише изјаву Уберове да је изненађена садржајем и тоном тренутних изјава српског члана Председништва БиХ у вези са повећањем ЕУФОР-а/Алтеа и немачког учешћа у мисији, након његовог конструктивног тона у разговору са савезним министром Аналеном Бербок прије неколико седмица.

Маргрет Убер

       - Ако њемачки државни министар пред Бундестагом каже да је Народна скупштина Републике Српске предузела конкретне кораке који воде сецесији и да је то напад на цијелу Европу, да ли цењена амбасадорка има потребу да јој напише да је то лаж и да Народна скупштина Српске ништа слично није предузела, и да је таква квалификација хајка на један ентитет у БиХ?

       - Ако се амбасадорка дохватила историје и историјских поређења, онда би морала да зна да су Срби уз Јевреје највеће жртве једне ужасне идеологије која је рођена у њеној држави, а која је однијела десетине милиона људских живота четрдесетих година прошлог века. Ако се позива на историју, онда ту чињеницу ни она нити чланови њемачког Бундестага не би смели да забораве када се обраћају Србима или када о њима говоре - нагласио је Додик.

       Он је рекао да не верује да би слична расправа у Бундестагу смела да се деси на рачун јеврејског народа, па се пита - одакле тај заборав и одсуство пијетета када је о Србима ријеч.

       - Нисам имао ништа против мисије Алтеа, али ако војна возила гледамо крај зграде телевизије, школа и вртића, морамо да се запитамо - о чему се ту ради. Да ли ЕУФОР можда процењује да из тих објеката долазе претње миру и стабилности БиХ? И на крају, али не и најмање битно, како је и немачка амбасадорка подлегла лошим навикама неких својих колега и на овакав начин се умешала у унутрашња питања БиХ – додао је Додик.

       Уберова је рекла да је, након конструктивног тона Додика у разговору са Бербоковом прије неколико седмица, изненађена садржајем и тоном његових тренутних изјава.

Распоред снага Еуфора у БиХ

       - Додик је тада недвосмислено рекао да су повећање ЕУФОР-а/Алтеа и немачко учешће у мисији добродошли. Јучерашње јавне изјаве су супротне и доводе у питање кредибилитет његових изјава - наводи се у саопштењу њемачке амбасадорке.

       Додала је да одлучно одбацује „увредљиве изјаве упућене њемачком Бундестагу и немачком посланику“.

       - Снажно одбацујемо националистичку и хушкачку реторику, неадекватна историјска поређења, те негирање, па и величање ратних злочина и геноцида, посебно имајући у виду тренутну ситуацију. Не можемо толерисати ни нападе на јединствену државу БиХ, јер угрожавају мир и помирење - додала је Убер.

       Додик је јуче, коментаришући поруке из немачке владе да разматрају да се поново војно ангажују у БиХ кроз мисију ЕУФОР-а, рекао да неће гласати за продужење мандата ЕУФОР-а.

       - У Бундестагу смо видели острашћеност. Од исте Немачке која нам је послала нацисте са усташама у Другом светском рату. Сада хоће да пошаљу додатне снаге ЕУФОР-а. Они овде не могу доћи без одлуке Председништва. Погријешио сам што сам прошле године дао сагласност за продужење њиховог мандата - навео је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари