Додик: Пензионерима ће бити дозвољено да излазе два пута недељно - да обаве што морају

МОГУЋА ЗАБРАНА ОКУПЉАЊА ВИШЕ ОД ДВОЈЕ-ТРОЈЕ  НЕЋЕ СЕ ОДНОСИТИ НА ПОРОДИЦЕ СА ВИШЕ ЧЛАНОВА

* Чини се све да се избегне «италијански сценарио». Смањивање контаката, са више боравка у кући помаже више него ко зна колико набављених респиратора

* Република Српска добијa 25.000 доза за тестирање на вирус корона, а потом још 100.000. Одређени број тестова биће достављен и бијељинској болници

________________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, српски члан Председништва БиХ, рекао је да постоји опција забрањивања окупљања више од двоје, троје људи.

        "Мислим да ћемо данас ићи на то да се забрани окупљање више од два-три човека. То не подразумева породице у кућама у којима има петоро, шесторо људи, па и више", рекао је Додик на прес конференцији након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

        Што се тиче особа старији од 65 година, Додик је рекао да ће им бити омогућено да могу изаћи у одређено време.

        «Омогућићемо пензионерима да могу изаћи, рецимо два дана у седмици, како би могли да обаве оно што морају», рекао је Додик и нагласио да Република Српска ради све што је потребно да избегне италијански сценарио.

        Додао је да надлежни чине све да се избегне «италијански сценарио» те подсетио на све до сада предузете мере за спечавање ширења вируса у РС.

        «Људи шире вирус и неопходно је што мање контаката, а више боравка у кући помаже више него ко зна колико набављених респиратора», рекао је Додик и навео да се мора водити рачуна о рањивим категоријама, старијим особама и хроничним болесницима.

        Он је похвалио власти у Бијељини због начина на којим управљају ситуацијом што се тиче вируса корона.

        «Морам да похвалим Штаб у Бијељини и кажем да градоначелник има сталожену екипу. Ово је озбиљна прича, нема места за панику, али има за забринутост», рекао је Додик.

        Рекао је да очекује да се настави нормална снабдјевеност намирницама и медицинским средствима за грађане Семберије, али и целе РС.

Бијељинској болници још два респиратора

        Српски члан Председништва Милорад Додик истакао је да ће дeо помоћи која буде долазила у Републику Српску бити достављан и болници "Свети врачеви" у Бијељини и најавио да ће бити обезбеђена још два респиратора за ову здравствену установу.

        Додик је рекао да ових дана очекује да Република Српска добије 25.000 доза за тестирање на вирус корона, а потом још 100.000, те да ће одређени број тестова бити достављен и бијељинској болници.    

        У Болницу "Свети врачеви" је протеклог викенда од Владе Републике Српске стигао респиратор, тако да их ова здравствена установа сада има 10, а најављене су и донације нових респиратора од друштвено одговорних компанија и локалне власти.

        Болница има обезбеђен карантин са 30 кревета, у припреми је додатни са 50 места и издвојеном интензивном његом са 14 кревета, као и одвојена операциона сала за хитне интервенције и порођаје потенцијално заражених вирусом корона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари