Додик: Они мисле да ми у Српској због Украјине треба да од страха сагнемо главе, али – тога неће бити

ПОНОВИО ДА У СРПСКОЈ НЕ ПОСТОЈЕ НИ ТАЈНИ НИ ЈАВНИ ПЛАНОВИ О СЕЦЕСИЈИ

Getty Images/iStoc

* Претње поводом имовине Српске најбољи су пут у самодисолуцију БиХ

* „Све је више интенција да Бошњаци, понесени `згодним` приликама у свету, анимирају странце да путем сатанизације Срба остварују политичке циљеве

* „Неће бити грађанске БиХ... Политика које се слепо држе у Сарајеву довела је БиХ до неповратне поделе која се огледа на сваком кораку, не само између Срба и Бошњака, јер су односи још лошији у Федерацији БиХ, између Хрвата и Бошњака

* Сарајево се често позива на уставне одредбе да БиХ наставља међународноправни континуитет", занемарујући наставак те реченице у којој се наводи "са унутрашњом структуром модификованом овим Уставом

* „Комбиноване британско-америчке јединице имале и списак ствари које је приликом отмице требало да покупе из мојее куће. Запрепастио сам се када сам добио тај списак, на којем било свега - од доњег веша до уметничких слика, ципела, одела

____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су претње којима засипају Републику Српску због спровођења Закона о имовини најбољи пут за самодисолуцију БиХ.

       - Пријетње којима нас засипају због спровођења закона најбољи су пут за самодисолуцију земље. Они мисле да, због дешавања у Украјини, сви ми треба да ћутимо, да из страха оборимо главу и кажемо: "Ма узми све, само ме немој дирати". Али то неће ићи баш тако - поручио је Додик.

       Он је нагласио да у Републици Српској не постоје никакви планови о сецесији, јавни или тајни, али је напоменуо да је српска јавност више него икада убеђена да ће се БиХ распасти уколико не успије да нађе унутрашњи договор, којег је из дана у дан све мање.

       Додик истиче да је Закон о имовини Републике Српске само пренео на папир и потврдио праксу газдовања властитом имовином која у Српској постоји 30 година.

       - Сада његово спровођење, након што је неки дан ступио на снагу, сматрамо испуњавањем одлуке Уставног суда БиХ који је наложио да се реши питање имовине - рекао је Додик за београдску "Политику".

       Он је констатовао да се неке одредбе закона не свиђају Сарајеву, које је минулих година о свим питањима избегавало дијалог, па су уместо сарадње са друга два народа, све наде положили у човека који нема мандат Савета безбедности УН.

       Додик истиче да је све више интенција да Бошњаци, понесени "згодним" приликама у свијету, анимирају странце да путем сатанизације Срба остварују политичке циљеве.

       Он указује да се, због односа у којима Сарајево сву енергију усмерава у борбу и обрачун са Републиком Српском, испољавају мржња и неповерење које онда продубљује очигледна пристрасност странаца, "чега ни пре није мањкало".

       Додик закључује да неће бити грађанске БиХ, те додаје да је политика које се слепо држе у Сарајеву довела БиХ до неповратне поделе која се огледа на сваком кораку, не само између Срба и Бошњака, јер су односи још лошији у Федерацији БиХ, између Хрвата и Бошњака.

       Он истиче да сада следи примена Закона о имовини Републике Српске и упозорава да Републику Српску покушавају да разграде, при чему би у Српској требали да наседну на причу како немају ништа против Српске.

       Додик истиче да се Сарајево често позива на уставне одредбе "да БиХ наставља међународноправни континуитет", занемарујући наставак те реченице у којој се наводи "са унутрашњом структуром модификованом овим Уставом".

       - Они занемарују унутрашњу модификацију земље, док на унутрашња питања покушавају применити међународни континуитет. Чиста манипулација. Почели су са војном имовином, па су увели шуме и воде, сутра ће да додају школе и болнице, пошто нам већ споре право на хидроелектране - упозорио је Додик.

       Он је указао на то да су Брчком дозволили право на имовину, Федерација БиХ користи своју имовину, само Републици Српској то споре.

       - Република Српска је искључиви власник имовине, никакво друго решење није и неће бити могуће. Нема одустајања од спровођења закона, имовина којом располажемо се књижи као власништво Републике Српске. Могу да нас притишћу и прогоне, нисмо спремни дати имовину - поручио је Додик.

Додик: Уз киднаповање и списак ствари

из куће које је требало да понесу

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су комбиноване британско-америчке јединице имале и списак ствари које је приликом отмице требало да покупе из његове куће.

       - Запрепастио сам се када сам добио списак шта треба да покупе у мојој кући, од доњег веша до уметничких слика, ципела, одела... Није то ништа ново, сећамо се како су упали Јануковичу, оптужујући га да има шоље од злата. Испоставило се да то није тачно, али кога још занима такозвана постистина када човека више нема - рекао је Додик у интерјвуу за "Политику".

       Он је рекао да су комбиноване британско-америчке јединице требале да га лоцирају, покупе и доведу на неко непознато место.

Фахрудин Радончић

       - Вероватно да ме сломе или добију неко моје признање, успут ме стално оптужујући за неку корупцију, коју никад нису доказали, јер за то нема елемената. Када смо то сазнали и јавно рекли шта смерају, они демантују, називајући то будалаштинама - рекао је Додик.

       Он је указао да је то вокабулар "из ког ми читамо нервозу и потврду да су ухваћени на дјелу", јер, како је истакао, то није њихова уобичајена реторика.

       - Пошто су разоткривени, покушавају да се прегрупишу, али народ се сећа да су људе одавде кидаповали и водили на непозната места, изгледа да се враћају тој пракси. Не плашим се - поручио је Додик.

       Он је оценио како се при свему томе, некима мало разбуктала машта, па измишљају како мора да прихвати да буде ухапшен, или ће бити бегунац, па ће да га "јуре по свету".

       - Све то су сумануте идеје сећијаша по Сарајеву. И Фахрудин Радончић је добио инспирацију за такве приче, а реч је о човеку ког су нам показивали као особу блиску озбиљном криминалу. Онда је `легао` и сада је "поштен", добар ђак - приметио је Додик.

       Региструјте се на наш Telegram канал: https://t.me/faktorga

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари