Додик: Никаквог ратног сукоба нема на видику – кризу измишљају Американци

КОНТРИРАО КРИСУ МАРФИЈУ: НИКАКВОГ ВРЕЂАЊА У ПРЕДСЕДНИШТВУ БиХ НИЈЕ БИЛО

* Милорад ДОДИК: «Тражио сам да се уважи наш став и јасно рекао да сам за договор о томе шта је то минимум да БиХ прибавимо нових 20 година, како би могла да функционише

* Амерички сенатор Крис МАРФИ: Седили смо „разјапљених уста“ док су се они међусобно „частили“ увредама и износили оптужбе, очито заинтересовани само за погоршање постојеће кризе... Једва су нас слушали, а ми смо напустили састанак дубоко забринути за краткорочну стабилност ове важне земље. Опасни су потези Милорада Додика који би, уз подршку руског председника Владимира Путина, могао одвести БиХ у нови рат“

________________________________________________________

       НИКАКВЕ свађе нити вређања није било на недавно одржаном састанку између чланова Председништва БиХ са америчким сенаторима, објављено је на „Твитер“ налогу српског члана Предсједништва Бих Милорада Додика.

       - Тражио сам да се уважи наш став и јасно рекао да сам за договор о томе шта је то минимум да БиХ прибавимо нових 20 година, како би могла да функционише - истакао је Додик.

       Он сматра да се то може договором и консензусом, а не наметањем са стране.

       Додик је реаговао након што је амерички сенатор Крис Марфи, који је од 19. до 23. априла заједно са сенаторима Џин Шејхин и Томом Тилисом посетио Балкан, објавио на свом блогу да су чланови Председништва БиХ на састанку с њима више били заинтересовани за међусобну свађу него за стварни дијалог.    

       - Седели смо „разјапљених уста“ док су се они међусобно „частили“ увредама и износили оптужбе, очито заинтересовани само за погоршање постојеће кризе. Дали смо све од себе да им објаснимо како се Америка дуго бори са истим проблемима с којима се и БиХ бори - обе наше нације су мултикултуралне и деле власт између јаке националне владе и јаких државних влада. Али, једва су нас слушали, а ми смо напустили састанак дубоко забринути за краткорочну стабилност ове важне земље - описао је Марфи.

       Изнео је и тезу о „опасним потезима Милорада Додика који би, уз подршку руског председника Владимира Путина, могао одвести БиХ у нови рат“.

       Навео је да је „у последње време, највише због тврдоглавости и сепаратистичке реторике лидера босанских Срба Милорада Додика, извршна власт запала у кризу, неспособна да доноси било какве одлуке“.

       - Противник сам било каквог сукоба и никаквог ратног сукоба у БиХ нема ни на видику – поручио је је Додик.

       - Тврдњом да је Сарајево спој аустроугарске и османске архитектуре, Кирс Марфи потврђује да не постоји БиХ, већ само освајачка култура – истакао је Милорад Додик.

       Марфи је, наиме, у блогу за Сарајево написао да је "очаравајућа мешавина аустроугарске и османске архитектуре, која представља две културе које и даље привлаче у овај град."

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари