Додик: Ни одлазак Шмита у Београд не чини га високим представником

ОДРЕАГОВАО НА СУСРЕТ НЕМАЧКОГ ДИПЛОМАТЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ

* „Пре састанка председника Србије са Кристијаном Шмитом разговарао сам са председником Вучићем и поновио му наше ставове, али исто тако разумем позицију Србије"

_____________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да Кристијан Шмит није изабран за високог представника у складу са процедурама које прописује Анекс 10 Дејтонског споразума и да не види дестинацију у коју би могао отићи а да га то легитимише.

       „Његова туристичка путовања неће га легитимисати као високог представника. То није питање где је он био, са ким се састао или где је говорио. То је питање које се решава процедурама по којима су сви високи представници у БиХ долазили. Савет безбедности УН није потврдио његово именовање, што га чини једином особом која тврди да је високи представник а да се није нашао ни у једној резолуцији Савета безбедности", истакао је Додик.

       На молбу Срне да прокоментарише сусрет Шмита са председником Србије Александром Вучићем, Додик је одговорио да тај сусрет види као покушај властите легитимације као високог представника, али то, како је већ рекао, није питање дестинације у коју ће он отићи.

       „Пре састанка председника Србије са Кристијаном Шмитом разговарао сам са председником Вучићем и поновио му наше ставове, али исто тако разумем позицију Србије", истакао је Додик.

       Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са немачким дипломатом Кристијаном Шмитом.

       Током састанка Вучић је изразио неслагање са последњим одлукама и применом бонских овлашћења.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари