Додик: Нека Бакир не смеће с ума да су Срби били овде и кад Бошњака уопште није било

„АЛИЈА ЈЕ ЖРТВОВАО МИР ЗА БиХ, ОСТАЈЕ ДА ВИДИМО ЗА ШТА ЋЕ БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ЖРТВОВАТИ БиХ“

* „Ако Бакир састави Савет министара са СДС и ПДП - потписаће акт о распаду БиХ. Од те авантуре Изетбеговића ни БиХ не би спасила сва међународна заједница са свим интервенцијама које смо гледали годинама уназад. Поручујем му да одмах прогута уље и свари чињеницу да је СНСД са својим коалиционим партнерима изборни победник у Српској и да изабере - или ће се брзо опаметити или споро кајати

* „Изетбеговић у ствари има проблем прво са искривљеним доживљајем своје улоге, а онда са Србима и Хрватима. И онда дођемо до новог закључка да Изетбеговић има проблем са дејтонском структуром БиХ, и коначно, Изетбеговић има проблем са реалношћу

* Република Српска je већ самостална и по свим стандардима има елементе државе. Она је самосталан ентитет са својом скупштином, владом, председником, полицијом и многим другом институцијама. Чак смо Дејтонским споразумом имали и војску. Када говори о моралним претпоставкама, Изетбеговић ваљда мисли на Бошњаке који су гинули за БиХ, али заборавља да ни Срби, ни Хрвати нису гинули за БиХ, а борили су се на кућном прагу

* „Није ваљда Бакир толико наиван да верује у то што прича да на свега неколико стотина километара могу важити двоструки стандарди, па једно важи за Косово, а нешто сасвим друго за Републику Српску. Ми мислимо да не могу. И боље му је да се припреми за овај став него да се заварава и да друге држи у заблуди

______________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је кривац за неформирање власти на нивоу БиХ председник СДА Бакир Изетбеговић, наводећи да та партија најупорније ради против БиХ.

         "Често истичу да су баш они државотврона партија и да су заслужни за БиХ, а занимљиво је да баш СДА најупорније ради против те исте БиХ. Отац (Алија Изетбеговић) је жртвовао мир за БиХ, а остаје да видимо за шта ће син (Бакир Изетбеговић) жртвовати БиХ", рекао је Додик у интервјуу Срни.

         Говорећи о чињеници да се улази у једанаести месец откако су завршени општи избори у БиХ, а да власт није формирана у кантонима, Федерацији БиХ и заједничким институцијама, Додик је нагласио да је за разлику од тих нивоа у Републици Српској стање редовно и већ је и заборављено да су пре 11 мјесеци били избори.

         "Након избора у октобру 2018. године власт је конституисана само у Српској, и то у рекордном времену. Наша Народна скупштина, Влада, председник Републике и све институције Српске функционишу. Доносимо одлуке које су важне за наше грађане и морам да кажем да због примене изборних резултата у Српској живот није стао. Напротив. Покренули смо бројне пројекте од интереса за нашу Републику и њене грађане. Ми у Српској размишљамо како ће изгледати буџет за 2020. годину, иако у другом дијелу БиХ још нису 'апсолвирали' ни буџет за текућу годину", каже Додик.

Ни Срби ни Хрвати се неће савијати пред Бакиром и СДА

         Према његовим речима, изборна грозница тресе други дио БиХ, односно ФБиХ у којој ни на једном нивоу није формирана власт у складу са резултатима избора.

         "Федерални медији под контролом СДА проблем формирања власти смештају само на ниво БиХ и ту, по налогу Бакира Изетбеговића, траже кривце, а то је наравно СНСД, а ако није СНСД онда је ХДЗ. Због чега се не говори о томе да власт није формирана у кантонима и да није конституисана Влада ФБиХ? Није ваљда да су СНСД и Милорад Додик одговорни за неуспостављање власти на тим нивоима, о којима се медијски мање говори, а без којих очито неће бити формирана ни нова власт на нивоу заједничких институција", рекао је Додик, који је и председник СНСД-а.

         Он је нагласио да СНСД нема ниједан услов за формирање власти, већ да тај процес условљава СДА.

         "СДА је истурила НАТО као услов, који се не појављује као услов ни у структурама ЕУ са којима сам лично имао прилику да разговарам. Напротив, даље кретање ка ЕУ било је условљено формирањем власти", истакао је Додик.

         Према његовим речима, свима је јасно да је кривац за неформирање власти на заједничком нивоу управо онај који данима самоиницијативно гања вештице по БиХ.

         "Наравно говорим о Бакиру Изетбеговићу. Он очигледно има проблем да објасни својим бирачима и иначе бошњачком политичком телу да се ни СНСД као победник у Републици Српској, ни ХДЗ као победник у хрватском националном корупсу нису дужни савијати пред уценама СДА. А то о чему 11 месеци говори Изетбеговић није ништа друго до обично замајавање јавности и чување старих позиција. Изетбеговић се Устава сети када му то одговара, а неће да каже да његова странка блокира изборну вољу у Српској и одузима јој Уставом загарнтовано право на представљање", каже Додик.

СНСД још у изборној ноћи имао тим за Сарајево

         Он је подсетио да је СНСД још у изборној ноћи знао да има легитимитет и подршку народа да обавља важне послове у Сарајеву.

         "Ми смо врло брзо имали тим за Сарајево, али очито Изетбеговић мисли да је он селектор и да овај тим, који је изабрала Република Српска, неће играти како је он замислио. Чини се да исти проблем има и са екипом из ХДЗ-а. Онда ту дођемо до једноставног закључка да Изетбеговић у ствари има проблем прво са искривљеним доживљајем своје улоге, а онда са Србима и Хрватима. И онда дођемо до новог закључка да Изетбеговић има проблем са дејтонском структуром БиХ, и коначно, Изетбеговић има проблем са реалношћу", рекао је Додик у интервјуу Срни.

         Он је нагласио да се криза коју су креирали Изетбеговић и СДА због потребе дела јавности преселила на целу ФБиХ, а онда и на Српску у делу који подразумева да су заједничке институције сервис у служби ентитета.

         На питање да ли СНСД остаје при ставовима да не може прихватити активацију Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/ и да ће се залагати за војну неутралност, Додик је одговорио - управо тако.

         "СНСД није партија која ће поништити вољу Народне скупштине, која је једна од најважнијих институција у БиХ. Могу и да размем став СДА да та одлука не може да обавезује целу БиХ, али би они, ако им је стало до могуће БиХ, требало да схвате да Народна скупштина Републике Српске и нема намеру да својим одлукама обавезује целу БиХ, али оно што је сигурно, она обавезује све српске представнике у заједничким институцијама", нагласио је Додик.

         Он је подсјетио да су пре неколико дана имали прилику да виде примену Устава БиХ на питању заштите ентитетског интереса.

         "О њему се изјашњавала Народна скупштина Републике Српске? Извините, шта ми друго тражимо? Само да се наш интерес угради у нешто што се зове интерес БиХ. Ако наш интерес није дио тог интереса, онда није питање како ће се формирати власт, већ како БиХ уопште може опстати", рекао је Додик.

         Говорећи о све чешћим гласовима из СДС-а и ПДП-а да је могућа и нека нова већина на нивоу БиХ и да те две странке нису одустале од могућности да уђу у власт, Додик је истакао да су они и сада власт, додуше у техничком мандату.

         "Они свих ових 11 месеци ништа друго и не раде него чувају ту власт. Њима су избори, односно грађани помрсили конце када су гласали за СНСД. И шта су урадили или шта раде? СДА је очигледно задовољна како су се протеклих готово пет година у Савјету министара и другим заједничким институцијама понашали представници СДС и ПДП", каже Додик.

         Он је упитао ко су СДА и Бакир Изетбеговић да одређују ко ће у заједничким институцијама предстваљати Српску?

         "Нека обнови Савет министара са истим странкама. Поручујем му да је тиме потписао акт о распаду БиХ. Не може Бакир Изетбеговић, нити било ко у земљи или ван ње, прекрајати оно што су рекли грађани Републике Српске. Од те авантуре Изетбеговића ни БиХ не би спасила сва међународна заједница са свим интервенцијама које смо гледали годинама уназад. Поручујем му да одмах прогута уље и свари чињеницу да је СНСД са својим коалиционим партнерима изборни побједник у Српској и да изабере - или ће се брзо опаметити или споро кајати", упозорио је Додик.

         Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да се "статус Косова не може доводити у везу се евентаулним статусом Српске, јер је и на Косову и у БиХ иста страна починила злочине, геноцид и довела до интервенције НАТО-а, која је зауставила ужасно насиље над несрбима", те да "нема историјских, правних ни моралних претпоставки за самосталност Републике Српске", Додик је нагласио да је Српска већ самостална и по свим стандардима има елементе државе.

         Он је подсетио да су очито 1995. године у Дејтону уважене и моралне и историјске претпоставке и у Дејтонски споразум уграђена и правна да је Република Српска самосталан ентитет са својом скупштином, владом, председником, полицијом и многим другом институцијама.

         "Чак смо Дејтонским споразумом имали и војску. Када говори о моралним претпоставкама, Изетбеговић ваљда мисли на Бошњаке који су гинули за БиХ, али заборавља да ни Срби, ни Хрвати нису гинули за БиХ, а борили су се на кућном прагу. Срби су се борили за своја вековна огњишта и у највећој мери их одбранили. Историјски смо били ту и кад Бошњака уопште није било тако да не би било лоше да Изетбеговић прелиста историјске читанке", истакао је Додик.

Теза да су исти и на Косову и у БиХ

чинили злочине безобразна

         Он је оценио да је безобразна теза да су исти и на Косову и БиХ чинили злочине, а да су с друге стране била ненаоружана невинашца.

         "Она и доликује сину Алије Изетбеговића који је по властитом признању жртвовао мир за БиХ. О чему онда данас говори Бакир Изетбеговић? О интерпретацијама од којих мало помало одустаје све више људи у свету, схватајући да 'истина' из деведестих година и није чиста", рекао је Додик у интервјуу Срни.

         Он је додао да Изетбеговићева изјава долази у дану када се у свим медијима могло чути и прочитати о злочинима терористичке ОВК над недужним српским цивилима које су убијали због трговине органима.

         "Срби којима су вађени органи ухваћени су на територији Србије, а не Албаније и то би Изетбеговић морао да зна. Није ваљда толико наиван да верује у то што прича да на свега неколико стотина километара могу важити двоструки стандарди, па једно важи за Косово, а нешто сасвим друго за Републику Српску. Ми мислимо да не могу. И боље му је да се припреми за овај став него да се заварава и да друге држи у заблуди", нагласио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари