Додик: Не буде ли испоштован споразум о Савету министара – БиХ улази у дубоку кризу

„ИМЕ ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ САВЕТА МИНИСТАРА (ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА) ОДАВНО ЈЕ ПОЗНАТО“

* „Рок је 30 дана. Видећемо, имамо и друге начине. Не буде ли испоштован договор, то значи да БиХ улази у дубоку кризу

* „Кад је реч о споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали у оваквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити

______________________________________________________________________

        НЕПОТРЕБНО дуго се чекало на договор. СНСД није никога условљавао нити било шта проблематизовао, казао је у интервјуу за "Независне" Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ и председник СНСД-а.

        „Уверен сам да ћемо све завршити у року од 30 дана ако буде политичке воље. Знам да је СНСД-у, СДА и ХДЗ БиХ стало да се све што пре оконча и настави европски пут БиХ", нагласио је Додик.

        НН: Хоће ли бити Савјета министара БиХ за месец дана како сте договорили у понедељак са лидерима ХДЗ БиХ и СДА Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем?

        ДОДИК: Уверен сам да ћемо ако буде политичке воље за месец дана све завршити. Кад смо потписивали принципе, договорили смо да ћемо у наредних неколико дана припремити све, од именовања кандидата у парламент, постоји парламентарна већина. У парламенту има простора да се то одуговлачи, али је СНСД-у, ХДЗ-у и СДА стало да се настави европски пут, а за то нам треба да се формира Савет министара. Рок је 30 дана. Видећемо, имамо и друге начине. Не буде ли испоштован договор, то значи да БиХ улази у дубоку кризу.    

        НН: Опозиција у Републици Српској оптужује Вас да сте капитулирали. Како коментаришете те оптужбе?

        ДОДИК: Само ћу подсетити да постоји одлука Народне скупштине РС о Резолуцији о војној неутралности, а да су ови из опозиције седили и још седе у Савјету министара и да су дозволили да прођу многе одлуке које нису добре за Републику Српску па, између осталог, и реализација Годишњег националног плана за НАТО, али и Стратегије спољне политике која укључује НАТО.

        Када је реч о споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали  таквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити.

        НН: Да ли је тачна информација, односно прича која се у јавности појавила да ће БиХ послати Годишњи план за НАТО, укључујући само цивилни аспект, а не и војни, као што стоји у плану који је већ сачињен?

        ДОДИК: Немам појма. Ништа нисмо договарали о томе. Волео бих да и ви као озбиљан новинар прочитате споразум, односно принципе које смо потписали онако како пише. Вук Караџић је рекао: "Читај као што је написано".

        НН: Да ли је СНСД заједно са партнерима у Републици Српској одлучио ко ће преузети дужности у министарствима у Савету министара БиХ? Јесу ли позната имена?

        ДОДИК: Име председавајућег (Зоран Тегелтија) је познато већ одавно. Сада следи процедура па ћемо видети.

        Као коалиција ћемо, након именовања кандидата за председавајућег Савјета министара, које ће извршити Председништво БиХ, поново разговарати о учешћу у структурама на нивоу БиХ.

        https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Milorad-Dodik-za-Nezavisne-30-dana-je-dovoljno-za-Savjet-ministara/552443

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари